Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalilaki kaatui odotetusti

13.9.2011 15.04

Lasse Leipola

Edellisen eduskunnan hyväksymä vaalilaki kaatui odotetusti toisessa eduskuntakäsittelyssä tänään tiistaina. Vaalilain uudistaminen olisi vaatinut kahden eduskunnan hyväksynnän.

Erityisesti sdp on vaatinut vaalilakiuudistuksen aloittamista alusta. Hallitusohjelmassa sovittiinkin kesäkuussa, että vaalilain uudistus aloitetaan uudelleen puhtaalta pöydältä.

Poliittisen työryhmän on määrä valmistella vielä tämän vuoden loppuun mennessä hallituksen yksimielinen esitys vaalilaista, jossa vaalipiirit uusitaan nykytilannetta paremmin vastaaviksi erityisesti Itä-Suomen osalta.

Manner-Suomen vaalipiirien lukumäärää aiotaan vähentää vuoden 2015 eduskuntavaaleihin perustuslain sallimaan minimiin eli kahteentoista ja myöhemmin mahdollisesti vielä enemmän.

”Askel oikeaan suuntaan, mutta pienempi parannus kuin tämä nyt kaatunut esitys”, kommentoi asiaa vihreiden Tuija Brax, joka oli oikeusministerinä valmistelemassa tänään kaatunutta esitystä.

Tiistain eduskuntakäsittelyssä opposition edustajat vaativat, että myös oppositiopuolueet pääsevät mukaan uudistusta pohtivaan työryhmään. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi, että työ aloitetaan hallituspuolueiden kesken, mutta perustuslain uudistamiseen otetaan mukaan myös oppositio.




Viite