Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalipiirikartta.
Korkeushyppyä. Äänikynnys on matalin Uudellamalla ja korkein Lapissa. Tuore vaalipiiriuudistus on voimassa 2015 eduskuntavaaleissa.

Korkeushyppyä. Äänikynnys on matalin Uudellamalla ja korkein Lapissa. Tuore vaalipiiriuudistus on voimassa 2015 eduskuntavaaleissa.

Vaalipiirejä halutaan vähentää myös vuodeksi 2019

28.2.2013 12.11

Juha Honkonen

Vaikka ensi eduskuntavaaleja koskeva vaalipiiriuudistus on vasta saatu loppusuoralle, on jo aloitettu seuraavan uudistuksen valmistelu. Myös sen tarkoituksena on vähentää vaalipiirien määrää.

Valmista pitäisi saada jo tämän kauden aikana, sillä uudistus vaatii perustuslain muuttamisen. Se taas edellyttää aloitteen läpimenoa kahden kauden aikana. Vaalipiirien määrä vähenee siis alle 12:n aikaisintaan 2019.

Tavoitteena on, ettei kohtuuttoman suuria alueellisia äänikynnyksiä olisi ja että eri puolilla Suomea annetut äänet olisivat mahdollisimman samanarvoisia.

Eduskuntavaaleissa 2015 Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit ovat yhtä, samoin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan piirit. Seuraavaksi käsittelyyn otettaneen ainakin Satakunta, jossa äänikynnys on 10 ja Keski-Suomi, jossa kynnys on 9,1 prosenttia.

Esitystä luonnostelee parlamentaarisesti koottu työryhmä. Luvassa on tiukkaa vääntöä ja kompromisseja, sillä puolueiden edut eroavat toisistaan voimakkaasti. Piirien vähentäminen suosii muita pieniä puolueita paitsi rkp:tä.
Vaalipiirien vähentämistä vaikeuttaa ennen kaikkea se, että uudistus heikentäisi kokoomuksen, sdp:n, keskustan ja perussuomalaisten asemaa.

Perustuslain muutoksen pitää saada ensi kaudella peräti kahden kolmasosan kannatus. Neljästä suuresta puolueesta kolmen täytyisi tulla uudistuksen taakse.

Nykyinen vaalipiirijako sorsii eniten vihreitä. Ilman äänikynnyksiä puolueella olisi neljä kansanedustajaa nykyistä enemmän.

Vihreät eivät ole viemässä työryhmään mitään tiettyä esitystä.

”Meille on tärkeintä, että äänikynnykset saadaan tasapuolisiksi sekä yleinen ja yhtenäinen äänioikeus toteutuu. Ehdotuksille miten se hoidetaan, olemme tässä vaiheessa hyvin avoimia”, perustuslakivaliokunnan jäsen Tuija Brax (vihr) sanoo.

vaalit  vaalipiirit 
Viite