Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Ei pakkoa. Tuija Brax pitää todennäköisenä, että vapaaehtoisia kampanjakattoja tullaan näkemään. Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Ei pakkoa. Tuija Brax pitää todennäköisenä, että vapaaehtoisia kampanjakattoja tullaan näkemään.

Vaalipiirin puolueet sopikoon vaalirahakatosta keskenään

27.2.2009 13.56

Jussi Karmala

Vaalirahoituslain muutoksista on syntynyt sopu. Kokoomus ja keskusta vastustivat vaalirahoitustyöryhmän ehdotusta vaalikampanjoiden katosta. Uudessa lakiesityksessä kampanjakatto on vapaaehtoinen.

Puolueet voivat vaalipiireittäin sopia keskenään kampanjakatoista. Minkään puolueen ei kuitenkaan ole pakko osallistua kattoon, vaikka kaikki muut puolueet siihen lähtisivätkin.

Vihreiden oikeusministeri Tuija Brax pitää kuitenkin todennäköisenä, että vapaaehtoisia kampanjakattoja nähdään. Brax perusteli vapaaehtoista kattoa sillä, että kampanjakulujen tarkka määrittely ja valvonta on toistaiseksi vaikeaa.

”Tavoite on, että jonain päivänä kampanjakatto on myös juridisesti sitova.”

Nimettömien vaalirahalahjoitusten rajat laskevat. Tuen antajan täytyy ilmoittaa, jos tuki on kunnallisvaaleissa yli 800, eduskuntavaaleissa yli 1 500 ja presidentinvaalissa sekä eurovaaleissa 2 000 euroa. Yksi tukija saa antaa ehdokkaalle rahaa enintään 3 000 euroa kunnallisvaaleissa, 6 000 euroa eduskuntavaaleissa ja 10 000 euroa eurovaaleissa.

Vaalirahoitusta alkaa valvoa Valtiontalouden tarkastusvirasto. Virasto voi antaa puutteellisesta ilmoituksesta uhkasakon. Tarkasti eritellyt ilmoitukset julkaistaan netissä. Vaalirahailmoituksen voi toimittaa virastoon jo ennen vaaleja.

Vaalirahoitustoimikunta uudistaa myös puoluerahoituksen sääntöjä. Esitykset tulevat syyskuussa. Puolueiden rahalähteet tuodaan julkisuuteen entistä avoimemmin.




Viite