Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kartta.
Nykyisiä äänikynnyksiä. Lapissa on suurin.

Nykyisiä äänikynnyksiä. Lapissa on suurin.

Vaalipiirit vähenevät jälleen: Satakuntaa naitetaan etelään tai itään

13.6.2014 9.24

Juha Honkonen

Vihreillä tai valtioneuvostolla ei ole esitystä siitä, miten vaalipiirejä pitäisi ensi hallituskaudella yhdistellä. Yhteisymmärrys on toistaiseksi piirien vähentämisestä.

Viikko sitten eduskuntaan jätettiin esitys perustuslain muuttamisesta niin, että vaalipiirejä olisi vähintään yhdeksän ja enintään 12. Nykyään laki edellyttää, että piirejä on vähintään 12. Muutos vaatii ensi kaudella kahden kolmasosan enemmistön. Nykyisellä edustajamäärällä oppositiopuolueet pystyisivät kaatamaan esityksen.

Vihreiden puoluesihteerin Lasse Miettisen mukaan vihreille on tärkeintä, että suurimmat vaalipiirikohtaiset äänikynnykset saataisiin mataliksi. Lapin pitkät etäisyydet tekevät kuitenkin vaikeaksi sen yhdistämisen muihin vaalipiireihin.

”Satakunnassa on korkein äänikynnys Lapin jälkeen. Se olisi hyvä yhdistää joko Varsinais-Suomen tai Pirkanmaan kanssa. Toiseksi pahin tilanne on Keski-Suomessa, mutta sen yhdistäminen jonkin muun vaalipiirin kanssa on vaikeampaa”, Miettinen sanoo.

Lapissa äänikynnys on 14,3 prosenttia. Saadakseen ehdokkaan läpi puolueen täytyy siis saada joka seitsemäs lappilaisääni. Tämä on erityisen vaikeaa vihreiden kaltaisille pienille puolueille. Satakunnassa äänikynnys on 12,5 ja Keski-Suomessa 9,1.

”Kansalaisten äänet eivät ole yhdenvertaisia koko maassa. Nythän joidenkin äänet menevät pienissä vaalipiireissä hukkaan, jos niitä ei ole annettu muille kuin suurimmille puolueille”, Miettinen muistuttaa.

Viimeksi vaalipiirejä rukattiin uusiksi vuosi sitten, kun idässä yhdistettiin neljä aluetta kahdeksi. Seuraavissa eduskuntavaaleissa on kaksi uutta vaalipiiriä: entisten Pohjois-Savon ja -Karjalan muodostama Savo-Karjala sekä Kymistä ja Etelä-Savosta yhdistetty Kaakkois-Suomi.

Vaalipiirien yhdistämiset hyödyttävät pieniä ja nakertavat suuria puolueita. Valtioneuvoston esityksen myötä sdp ja kokoomus seisoisivat perustuslain muutoksen takana ainakin tällä hallituskaudella. Keskusta ja perussuomalaiset ovat kritisoineet muutosta.

vaalipiirit 




Viite