Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalirahakohu laittaa kannatusluvut uusiksi

31.3.2011 7.01

Juha Honkonen

Noin puolet eduskuntavaaleissa puoluetta vaihtavista tekee sen vaalirahakohun takia.

Tämä selviää Vihreän Langan Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Siihen vastasi noin tuhat suomalaista eri puolilta maata.

Kaikista vastaajista puoluetta aikoo vaihtaa noin joka viides. Puolet heistä vastasi myöntävästi kysymykseemme ”Aiotteko äänestää vaalirahakohun takia huhtikuun eduskuntavaaleissa eri puoluetta kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa?”.

Seitsemän kymmenestä ei aio vaihtaa puoluetta. Lopulla viidenneksellä ei ole mielipidettä, ei ollut äänioikeutta viime vaaleissa tai ei aio äänestää tällä kertaa.

Vaalirahakohun takia puoluetta vaihtavat herkemmin miehet kuin naiset sekä pieni- kuin suurituloiset. Ikä tai asuinkunnan koko ei vaikuta loikkaushalukkuuteen.

Kohu vaikuttaa vähiten uusimaalaisiin: maakunnan väestä vain kuusi prosenttia vaihtaa tapauksen takia puoluetta. Itäsuomalaiset ovat kriittisimpiä, heistä 16 prosenttia etsii kohun vuoksi uuden poliittisen kodin.

”Itä-Suomessa moni on varmasti kyllästynyt keskustaan, joka on ollut vaalirahakohun ytimessä”, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen arvioi.

Tutkimuksesta ei käynyt ilmi sitä, mistä puolueista äänestäjiä lähtee kohun takia. Kannatusmittausten perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että ne olisivat suurimmat puolueet keskusta, kokoomus ja sdp.

eduskuntavaalit 




Viite