Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalirahasoppa paljasti kytkyjä suursijoittajiin

15.5.2008 10.34

Anna Ruohonen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin vaalirahasotku paljasti kansanedustajien kytköksiä suursijoittajiin.

Kalli sekä Kainuun Sanomien mukaan myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) saivat Ruukki Groupilta vaalirahoitusta kumpikin 20 000 euroa. Lisäksi sijoitusyhtiö Ajanta antoi Kallin kampanjaan 10 000 euroa ja Lehtomäen 5 500.

Ruukki Group on Venäjän sellutehdasaikeestaan tunnettu sijoitusyhtiö, jonka taustalla ovat esimerkiksi suursijoittajat Kai Mäkelä, Rauno Puolimatka ja Ahti Vilppula.

Mäkelä ja Vilppula ovat tunnettuja myös mediayhtiö Alma Median suuromistajia. Luxemburgilaisen yhtiönsä kautta toimiva Vilppula istuu sekä Ruukki Groupin että Alma Median hallituksessa.

Ajanta puolestaan on samaan sijoittajaverkostoon kuuluvan Ari Salmivuoren sijoitusyhtiö. Mediayhtiö Jantonilla ja Saunalahdella vaurastunut Salmivuori on kotoisin Järvenpäästä, ja Järvenpään entisen kaupunginjohtajan poika.

Salmivuori on islantilaissijoittaja Thor Björgólfssonin liikekumppani – viimeksi kumppanukset ostivat osan urheiluvälineyhtiö Amer Sportsista, jonka suurin omistaja Thorin yhtiö Novator nyt on.

Salmivuori, Kai Mäkelä ja Thor myös junailivat teleyhtiö Saunalahden myynnin Elisalle 2005. Ruukki Groupin nykyinen toimitusjohtaja Matti Vikkula oli tuolloin Saunalahden toimitusjohtaja.

Salmivuori on tehnyt myös mittavia kiinteistökauppoja Thorin kanssa.

Kahdensadan kansanedustajan vaalirahoitusilmoituksissa Ajantaa tai Ruukki Groupia ei kuitenkaan mainita kertaakaan. Sen sijaan Kalli listasi tukijoihinsa Satakunnan parhaaksi -yhdistyksen, Lehtomäki esimerkiksi Eheän Suomen tuki -yhdistyksen. Kalli aikoo palauttaa saamansa rahat.

Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys, jonka taustalla ovat Iltasanomien mukaan Ideapark-yrittäjä Toivo Sukari sekä Tokmanni-yrittäjä Kyösti Kakkonen, on puolestaan tukenut pääministeri Matti Vanhasta (kesk) sekä puhemies Sauli Niinistöä (kok), viestintäministeri Suvi Lindéniä (kok) ja vihreistä kokoomukseen loikannutta Merikukka Forsiusta.
Viite