Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaalitaisto kiristyy Ruotsissa – nämä ovat vihreiden aseet

10.9.2014 15.38

Jukka Vahti

taistelu äänistä kiristyy Ruotsissa sunnuntaina pidettävien valtiopäivävaalien lähestyessä.

Vielä muutama viikko sitten punavihreät oppositiopuolueet näyttivät marssivan selvään vaalivoittoon, mutta viimeksi kuluneen reilun viikon aikana ero nykyisten hallituspuolueiden muodostamaan porvariallianssiin on kaventunut nopeasti.

Neljä päivää ennen vaaleja keskiviikkona ero puolueblokkien välillä oli kaventunut vain 3,6 prosenttiyksikköön. 

Jo ennestään oli tiedossa, että mitä lähemmäs syyskuun 14. päivän valtiopäivävaalit tulevat Ruotsissa, sitä enemmän median huomio kiinnittyy suurimpiin puolueisiin: maltilliseen kokoomukseen ja sdp:hen.

Ruotsin vihreät eli ympäristöpuolue on pyrkinyt vaalien alla pysyttelemään parrasvaloissa muun muassa kampanjatoimiston työntekijöiden arkea kuvaavan, verkossa lähetettävän ”tosi-tv:n” avulla. Kuvausryhmä on seurannut kampanjan kahta viimeistä viikkoa kulissien takana.

Puolue käyttää hankkeeseen lähes 100 000 euroa. Tarkoituksena on tavoittaa erityisesti nuoria, jotka äänestävät vaaleissa ensi kertaa. Puoluesihteeri Anders Wallner kuvaa hanketta ainutlaatuiseksi koko maailmassa.

”Tavoitteemme on, että vihreät on Ruotsin avoimin puolue, jolla ei ole salaisuuksia ja joka ei taktikoi vaan joka keskittyy vihreän politiikan tekemiseen. Tämä hanke sopii siihen hyvin”, Wallner sanoo Vihreälle Langalle.

Tosi-tv:n lisäksi puolue on käyttänyt viime vuodet ”keskustelusovellusta”, jonka avulla se on voinut seurata kentällä potentiaalisiin äänestäjiin saatujen kontaktien määrää. 200 000 keskustelun tavoite täyttyi keskustelukampanjan viimeisenä päivänä toukokuussa.

Nyt käytössä on uusi sovellus, jonka välityksellä puolueen jalkatyön tekijöille on helppo välittää vihreitä argumentteja ajankohtaisista aiheista ja evästää kampanjoijia reagoimaan julkiseen keskusteluun tai vihreiden tavoitteista esitettyihin vääriin väitteisiin.

”On paljon helpompaa, kun saamme viestimme suoraan kampanjatyöntekijöiden puhelimiin sen sijaan, että voimme vain toivoa, että sattuvat lukemaan sähköpostinsa ennen kuin lähtevät ulos”, Wallner sanoo.

Ympäristöpuolueen nuorisojärjestö Grön Ungdom on puolestaan käyttänyt suosittua Tinder-treffipalvelua löytääkseen uusia jäseniä ja äänestäjiä.

”Meillä on jo sata matchia ja olemme puhuneet sovelluksessa politiikasta lukuisten ihmisten kanssa. Seuraavaksi meillä on kahdet oikeat treffit”, vihreiden nuorten puheenjohtaja Lorentz Tovatt kertoi Expressen-lehdelle pari viikkoa sitten.

Lue alla olevasta linkistä Vihreän Langan reportaasi Ruotsin vaalikamppailusta Tukholmasta.

vaalit  Ruotsi  ympäristöpuolue 


Lisää aiheesta:Viite