Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuvituskuva.

Vaalitulos ratkaisee, pääsevätkö samaa sukupuolta olevat oikeasti naimisiin

14.4.2011 15.06

Saija Räsänen

Sateenkaariperheiden asema parani kuluneella vaalikaudella, kun eduskunta hyväksyi lain samaa sukupuolta olevien perheen sisäisestä adoptiosta. Seuraava askel homojen oikeuksissa, sukupuolineutraali avioliittolaki, voi kuitenkin lykkääntyä vuosien päähän, jos arvokonservatiivit menestyvät vaaleissa ja löytävät toisensa tämän jälkeen hallitusneuvotteluissa.

”Persujen, demarien ja keskustan muodostama hallitus tuskin vie lakia läpi, mutta sinipunahallitus, jossa vihreät olisi mukana, voisi säätää lain nopeastikin”, arvioi vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

Vihreät haluaa sukupuolineutraalista avioliittolaista merkinnän toukokuussa laadittavaan hallitusohjelmaan. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) arvelee, että nopeimmillaan laki voisi tulla voimaan vuoden 2012 alussa, koska valmis lakiteksti odottaa jo pöytälaatikossa. Brax teetti laista selvityksen oikeusministeriössä viime syksynä.

Ilmapiiri sukupuolineutraalin avioliiton suhteen on vaalien alla kaksijakoinen: vihreiden lisäksi lakia kannattavat kokoomus, sdp, vasemmistoliitto ja rkp. Keskusta puolueena ei kannata lakia, mutta esimerkiksi pääministeri Mari Kiviniemi on kertonut yksityishenkilönä olevansa lain puolella. Tiukimmin lakia vastustavat kristilliset ja perussuomalaiset.

Vihreiden kaavailema laki antaisi samat oikeudet ja velvollisuudet hetero-, homo- ja lesbopareille. Homo- ja lesboparit saisivat oikeuden perheen ulkopuoliseen adoptioon.

Lisäksi samaa sukupuolta olevat parit saisivat automaattisesti yhteisen sukunimen. Parisuhteen ulkopuolista adoptiota, kuten lakiakin, kannattavat vihreät, kokoomus, sdp, vasemmistoliitto ja rkp. Kristilliset vastustavat ja keskusta jättää asian omantunnon kysymykseksi. Tosin keskustan kesäinen puoluekokous otti adoptioon kielteisen kannan.

Vihreät julisti maaliskuun lopulla naimalakon, johon sitoutuneet lupasivat, etteivät mene naimisiin tai rekisteröi parisuhdettaan ennen kuin maahan on säädetty tasa-arvoinen avioliittolaki. Vetoomuksen on allekirjoittanut netissä reilut kolme tuhatta ihmistä.

”Meillä ei ole tietoa rikkurien määrästä. Toisaalta lakkoon voi liittyä myös tukijäsenenä, vaikka olisikin jo naimisissa”, Sinnemäki sanoo.

seksuaalivähemmistöt  perheet 
Viite