Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Will Rose / Greenpeace

Vaatelappu.
Myrkylliset terveiset? Greenpeace toivoo, että myrkkyjen käyttö loppuisi Kiinan tekstiiliteollisuudessa.Will Rose / Greenpeace

Myrkylliset terveiset? Greenpeace toivoo, että myrkkyjen käyttö loppuisi Kiinan tekstiiliteollisuudessa.

Vaarallista myrkkyä löytyi vaatteista – todennäköisesti sinunkin kaapissasi

23.8.2011 10.33

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeace on tutkinut eri puolilta maailmaa ostettuja vaatteita ja löytänyt niistä nonyylifenoli-etoksylaattja, joiden epäillään aiheuttavan muun muassa sikiövaurioita.

Tänään julkaistua toista Dirty Laundry -raporttia varten Greenpeace testasi 78 vaatekappaletta, joista peräti 52 sisälsi myrkkyjäämiä.

”Ihmisillä on oikeus tietää näistä kemikaaleista, joita on heidän päällään pitämissä vaatteissa”, sanoo ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li järjestön tiedotteessa.

Myrkkyjäämiä löytyi muun muassa Helsingistä ostetusta Niken t-paidasta, joka oli valmistettu Kiinassa. Niken lisäksi jäämiä löytyi muun muassa Adidaksen, Calvin Kleinin, Conversen, G-Star RAW'n, H&M:n, Kappan, Lacosten, Puman ja Ralph Laurenin tuotteista.

Aiemmin tänä vuonna julkaistun ensimmäisen Dirty Laundry -raportin jälkeen Nike ja Puma ilmoittivat sitoutuvansa myrkyttömään tuotantoon.

”Nyt kun Nike ja Puma ovat sitoutuneet puhdistamaan tuotantoketjunsa, Adidas ja muut johtavat vaatemerkit eivät voi enää välttää vastuutaan. Heidän on pidettävä huolta siitä, etteivät vaaralliset kemikaalit uhkaa heidän asiakkaitaan, ihmisiä ympäri maailmaa eikä ympäristöä”, Li sanoo.

Vaikka myrkkyjen käyttö on vahingollisinta tuotantoalueilla, muistuttaa Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa, että haitat kulkeutuvat vaatteiden mukana myös Suomeen.

”Joka kerta kun näitä vaatteita pestään, vaarallisia aineita pääsee vesistöihin, myös Suomessa.”

saasteet  vaatteet 
Viite