Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Näppäimistö.
Vaalit verkossa? Nettiäänestämisen turvallisuus herättää huolta.SXC

Vaalit verkossa? Nettiäänestämisen turvallisuus herättää huolta.

Vaihtaisitko vaalipiirisi nettiin?

2.6.2010 9.15

Lasse Leipola

Verkkodemokratian kehittämiseen tarvittava teknologia on olemassa, mutta tarvittava tahto puuttuu. Näin summasi puheenjohtajana toiminut kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) eilen tiistaina eduskunnassa järjestetyn verkkodemokratiaseminaarin antia.

Tilaisuuden mielenkiintoisimmat puheenvuorot käytti tulevaisuuden tutkija Mika Mannermaa, joka ehdotti muun muassa virtuaalisen vaalipiiriin perustamista. Esimerkiksi 20 eduskuntapaikkaa jaettaisiin virtuaalisessa vaalipiirissä, jonne nettiäänestämisestä kiinnostuneet voisivat ”muuttaa”.

”Tämän ei pitäisi olla mitenkään vaikeasti toteutettavissa ja se kiinnostaisi nuoria. Vaalipiirijaon taustalla oleva aluenäkökulma on joka tapauksessa menettänyt merkityksensä. Kuinka moni edes tietää, mistä vaalipiiristä kukin eturivin poliitikko tulee?”, Mannermaa sanoi.

Tilaisuudessa käytettiin myös puheenvuoroja, joissa muistutettiin, että verkossa äänien tai vaalituloksen väärentäminen on helpompaa.

Mannermaa ehdotti myös tulevien sukupolvien edustajien nimeämistä. ”Tuset” voisivat tuoda keskusteluissa esiin vielä syntymättömien sukupolvien näkökulman ja esimerkiksi viedä oikeuteen ratkaisuja, joista on tulevaisuudessa haittaa.

”Yhteiskunnan kyky tehdä pitkävaikutteisia päätöksiä on kasvanut”, Mannermaa sanoi.

Kansanedustaja Jouni Backman (sd) esitti, että verkkodemokratian kehittämisessä pitäisi ottaa tavoitteeksi ”pilkun muuttaminen pisteeksi”. Hän viittasi perustuslain kohtaan, jossa todetaan, että ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”.

”Tästä pitää päästä eteenpäin: Valtiovalta kuuluu Suomessa kansalle, piste”, Backman sanoi.

Seminaarissa esiteltiin myös Suomen virallisia hankkeita verkkodemokratian edistämiseksi. Valtioneuvosto linjasi helmikuussa, että Suomen tavoitteena on olla verkkovaikuttamisessa vuosikymmenen loppuun mennessä kymmenen edistyksellisimmän maan joukossa.

Kymmenisen vuotta pyörinyt otakantaa.fi-sivusto on saamassa vihdoin seuraa. Sähköisen asioinnin ja demokratian kehittämishanke Saden on tarkoitus viedä eteenpäin viranomaisten ja kansalaisten välistä yhteydenpitoa. Sen ensimmäisen vaiheen on tarkoitus käynnistyä vuoden 2011 loppuun mennessä.

internet  vaalit  demokratia  verkkodemokratia  tulevaisuus 




Viite