Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuva: EPA / Wikimedia Commons

Nokea autosta.
Musta surma. Noki tapaa ja lämmittää.Kuva: EPA / Wikimedia Commons

Musta surma. Noki tapaa ja lämmittää.

Vaihtoehtoisista päästövähennyksistä luultua pienempi hyöty

13.8.2013 13.07

Lasse Leipola

Metaani- ja nokipäästöjen leikkaamisella saavutettavat hyödyt saattavat olla aiemmin arvioituja pienemmät.

”Pelkästään noki- ja metaanipäästöjä leikkaamalla autetaan ilmastoa, mutta vähemmän kuin on aiemmin luultu. Jos haluamme vakauttaa ilmastojärjestelmää, on keskityttävä kasvihuonekaasuihin kuten hiilidioksidiin, typenoksideihin sekä metaaniin. Keskittyminen pelkästään nokeen ja metaaniin ei ole kummoinen oikopolku”, ilmastotutkija Steve Smith sanoo Pacific Northwest -laboratorion tiedotteessa.

Tämä syö muun muassa Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Kanadan käynnistämän Climate and Clean Air -koalition työn merkitystä. Myös EU ja Suomi ovat nykyisin mukana niin sanottujen lyhytaikaisten ilmastosaasteiden vähentämiseen tähtäävässä koalitiossa, jonka syntymistä pidettiin merkittävänä edistysaskeleena varsinaisia hiilidioksidipäästöjä koskevien sopimusneuvottelujen tökkiessä.

Aiemmin on arvioitu, että metaani- ja nokipäästöjä leikkaamalla olisi mahdollista jarruttaa ilmaston lämpenemistä noin puolella celsius-asteella. Tuoreen, Proceedings of the National Academys Early Edition -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan vaikutus olisi vain noin 0,16 astetta.

”Nokeen ja metaaniin keskittyminen voi olla perusteltua terveyssyistä, kuten aiemmat tutkimuksen ovat osoittaneet. Globaalin ilmaston vakauttamiseksi on kuitenkin keskityttävä hiilidioksidiin”, Smith sanoo.

Noki, josta käytetään myös termiä musta hiili, aiheuttaa vuosittain maailmassa jopa miljoona ennenaikaista kuolemaa.

ilmastonmuutos  päästöt  metaani  noki 
Viite