Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Martti Hetemäki.
Toive taloudelle. Martti Hetemäki toivoo, että tulevaisuuden sukupolvien näkymät ovat kymmenen vuoden kuluttua hyvät.Mikael Ahlfors

Toive taloudelle. Martti Hetemäki toivoo, että tulevaisuuden sukupolvien näkymät ovat kymmenen vuoden kuluttua hyvät.

Valta vaihtuu rahaministeriössä – minkälainen on Hetemäen leikkauslista?

28.2.2013 12.43

Hanna Eriksson

Martti Hetemäki, aloitat huomenna perjantaina valtiovarainministeriön valtiosihteerinä. 1990-luvun leikkauslistaa kutsuttiin edeltäjäsi mukaan ”Sailaksen listaksi”. Minkälainen on 2010-luvun taantumassa Hetemäen lista?

”Meidän täytyy pitää huolta siitä, että Suomeen kannattaa investoida. Tarvitsemme talouskasvua. Valtionvelan kasvu pitää saada taittumaan. Tarvitsemme rakenneuudistuksia, joilla ihmiset saadaan työpaikkoihin ja luodaan työn kysyntää. ”

Sinua on kritisoitu uusliberalistiseksi. Oletko?

”Myönnän olevani ekonomisti. Haluan, että Suomessa toteutetaan talouspolitiikkaa, joka perustuu tutkittuun tietoon. Onko se sama asia kuin olla uusliberalisti?”

Olet työskennellyt valtiovarainministeriössä 30 vuotta. Mitä asioita olet saanut muutettua haluamaasi suuntaan?

”Poliitikot tekevät päätökset, virkamiehet vain valmistelevat. Olen tyytyväinen siihen, että Suomen luottokelpoisuus on vielä hyvä eikä talous ole kriisissä. En ole tyytyväinen Suomen talouden näkymiin.”

Olet 63, kun määräaikainen virkasi valtiovarainministeriön valtiosihteerinä päättyy. Onko se sopiva eläkeikä?

”Tuskin jään silloin eläkkeelle, vaikka sitä on nyt liian aikaista arvioida. Ei ole olemassa yhtä eläkeikää, joka olisi sopiva kaikille. On selvää, että keskimääräisen eläkkeellejäämisiän pitää nousta. On surkeaa, että meillä jää esimerkiksi joka päivä useita nuoria työkyvyttömyyseläkkeelle.”

Mistä julkisista palveluista ja tehtävistä pitäisi luopua ja mitä tuoda lisää?

”Palveluita voidaan tuottaa tuottavammin esimerkiksi paremmalla tekniikalla ja työnjaolla. Kunnille on kertynyt satoja tehtäviä. Uusia tulee ilman, että vanhoja poistetaan. Ovatko ne kaikki yhtä tarpeellisia?

Sinulla on harmaa maine. Oletko harmaa?

”Ehkä olen. Muut osaavat arvioida tämän paremmin.”

verotus  talous 
Viite