Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Valtava ihmiskoe: 100 000 suomalaista saa kutsun

8.11.2010 12.49

Lasse Leipola

Säteilyturvakeskus selvittää matkapuhelimen käytön terveysvaikutuksia suurtutkimuksessa, johon kutsutaan kolmen vuoden aikana 100 000 suomalaista. Nyt marraskuussa kutsun saa 70 000 suomalaista.

Cosmos-tutkimuksessa selvitetään matkapuhelimen käytön määrän yhteyttä pään alueen kasvaimiin, keskushermoston sairauksiin ja aivoverenkierron häiriöihin. Samalla selvitetään myös muun muassa unihäiriöiden, päänsäryn, korvien soimisen ja mielialahäiriöiden yhteyttä matkapuhelimen käyttöön.

”Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moni kutsun saaneista osallistuu tutkimukseen. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää myös operaattoreiden sitoutumista tutkimukseen, ja niiden asenne onkin ollut myönteinen”, kertoo tutkimusprofessori Anssi Auvinen sanoo STUK:n tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomi on ihanteellinen maa tutkimukselle, sillä matkapuhelimia on paljon ja terveydenhuollon rekisterit ovat korkealaatuiset.

Marraskuussa tutkimukseen kutsutaan Elisan ja TeliaSoneran asiakkaita. Viime vuonna käynnistyneeseen tutkimukseen on aiemmin kutsuttu 3 300 suomalaista, joista hieman yli puolet on kokenut lämmittävää tunnetta korvan tai kasvojen alueella puhuessaan matkapuhelimella.

terveys  säteily 


Lisää aiheesta:Viite