Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kuvituskuva.
Mikael Ahlfors

Valtion kassa tyhjenee: Tässä Suomen karut vaihtoehdot

16.12.2010 15.52

Jukka Vahti

Suomi syö enemmän kuin tienaa, ja nyt pitää päättää, mitä asialle tehdään vai tehdäänkö mitään.

Maailmanlaajuinen talouskriisi, euroalueen rahoituskriisi ja suomalaisten ikääntyminen asettavat ensi keväänä valittavan eduskunnan ja uuden hallituksen kovien valintojen eteen vaalituloksesta riippumatta.

Maailman mittakaavassa Yhdysvallat ja EU-maat ovat valinneet täysin erilaiset taktiikat talouskriisin selättämiseen. Yhdysvalloissa keskuspankki pumppaa edelleen uutta rahaa talousjärjestelmään työttömyyden torjumiseksi ja yksityisen kysynnän ylläpitämiseksi. Euroopassa taas on päädytty kiristämään julkisen talouden vyötä äärimmilleen rahoitusmarkkinoiden luottamuksen säilyttämiseksi.

Talouslehti The Economistin viime viikolla käyttämän vertauskuvan mukaan Yhdysvallat jatkaa elvytyssteroidien tykittämistä käsivarteensa, kun taas Eurooppa on jo kirjautunut katkolle ja kärsii jo vieroitusoireista.

Vaan mitä nämä vieroitusoireet tarkoittavat Suomen kannalta?

Valtiovarainministeriö julkaisi viime perjantaina näkemyksensä siitä, miten maa makaa. Sen mukaan julkisen talouden tulojen ja menojen välille on muodostumassa vuosien 2012 ja 2015 välillä jopa 10 miljardin kokoinen aukko.

Vihreä Lanka kokosi talouspolitiikan lähitulevaisuuden päälinjat ja arvioi niiden hyviä ja huonoja puolia.

Mikään talouden tasapainottamiskeinoista tuskin riittää yksinään, vaan todennäköisesti lähivuosina tarvitaan sekä veronkiristyksiä, menoleikkauksia että lisälainaa.

talous 
Viite