Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vanhanen piikitteli kilpailevia puolueita oikealta vasemmalle

11.6.2010 16.10

Jenni Leukumaavaara

Keskustan puoluekokous Lahden Suurhallissa, hyppyrimäkien kupeessa, alkoi perjantaina hurmoshenkisesti. Puolueen puheenjohtajan, pääministeri Matti Vanhasen puhe sai puolueväen aplodeeraamaan seisaaltaan.

Puheessaan Vanhanen lähetti piikkejä vuorollaan jokaiselle puolueelle.

Vasemmisto ei Vanhasen mielestä tarjoa riittävästi valinnanvapautta ihmisille, oikeistosta taas ei löydy tarpeeksi yhteisvastuuta. Vanhanen myös toisti näkemyksensä sdp:stä Suomen johtavan Ei-puolueena, joka lyhytnäköisesti keskittyy vastustamaan kaikkea

Vihreiden virheeksi Vanhanen sanoi luonnon yliarvostamisen.

"Keskustan mielestä luontoa on lupa hyödyntää kestävällä tavalla – se erottaa meidät vihreistä, joiden mielestä luonnon tulee olla koskematon reservaatti", Vanhanen sanoi.

Vanhanen myös vetosi puoluekokousedustajiin, jotta näiltä heruisi ymmärrystä keskustan kasvualoitteen energialinjauksille.

"Energiapaketti on keskustan kasvualoitteen jämerin, rahallisesti mittavin ja alueellisesti tasapuolisin osa. Se on myös aluepolitiikassa vuosikymmeniin konkreettisin järeä toimenpide", Vanhanen sanoi.

Hänen mukaansa kyseessä on puoluekokouksen "merkittävin ratkaisu henkilövalintojen ohessa".

 Vanhanen sai puheensa aluksi 2 500-henkisen puoluekokousväen jännityksen tilaan sanomalla, että voisi paljastaa suosikkinsa, kun sitä on häneltä niin usein kysytty.

"Kyllä minä vilpittömästi toivon, että Etelä-Afrikka voittaa. Ei minulla Meksikoa vastaankaan mitään ole, mutta isäntämaalle voiton soisi", puheenjohtaja nauratti yleisöä jalkapallon MM-veikkauksellaan.

Puheenjohtajasuosikki jäi vielä pimentoon. Keskusta valitsee puheenjohtajan ja puoluesihteerin huomenna iltapäivän ja illan aikana.

"Tämän puheen jälkeen siirrän vastuun totaalisesti salin sille puolelle", Vanhanen sanoi topakasti puheensa lopussa.

"En ole enää kontrolloimassa tilannetta. Teillä ja meillä on kaksi päivää aikaa saada tehtyä valinnat, jotka vievät meidät seuraavissa eduskuntavaaleissa voittoon."

Puoluekokouksessa havaittua

Keskustan puoluekokousrakennetta on moitittu liian vanhaksi valitsemaan maalle pääministeriä.

Keskustataipaleensa Lahdessa aloitti kuitenkin useampikin sylivauva, joskaan vihreiden puoluekokousten vauvainvaasioon tilannetta ei voi verrata. Kansallispukuja sen sijaan vilahtelee Suurhallissa yhtenään.

Vaikka hurmosta olikin ilmassa, myös kisaväsymystä oli havaittavissa jo puheenjohtaja Vanhasen puheen aikana.

Varapuheenjohtajarivistössä Paula Lehtomäen ja Tuomo Puumalan välissä istunut Antti Rantakangas näytti tekevän "Astrid Thorsit", eli nukahtavan istualleen. Kädet tiukasti puuskassa istunut Rantakangas piti silmiä pitkiä aikoja kiinni, mutta ei onneksi keikahtanut tuolilta.

Suurhallissa istuskeli myös vihreä aktiivi Jehki Härkönen, joka edusti Ydinvoima historiaan! -verkoston ständillä – heti Pohjolan Voiman ydinvoimaa markkinoivan infopisteen vieressä.

Härkönen sanoi pyrkivänsä vaikuttamaan keskustalaisiin kansanedustajiin, jotta nämä äänestäisivät ydinvoimaa vastaan 1. heinäkuuta pidettävässä ydinvoimalupaäänestyksessä.

 

keskusta 
Viite