Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vapaavuori: TVO ei saa jatkoaikaa voimalalleen, Fennovoima hallituksen käsiteltäväksi

15.9.2014 14.51

Lasse Leipola

Asiasta kertoi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) tänään maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa. Fennovoiman periaatelupaa käsitellään hallituksessa jo tämän viikon torstaina.

Vapaavuoren mukaan Fennovoiman hankkeesta on suomalaisomistuksessa 53,8 prosenttia. Tästä 2,9 prosenttiyksikköä on Keskon kiistanalainen osuus. Keskon kiinteistöistä huolehtiva Kestra jätti hankkeen maaliskuussa, mutta Fennovoima on yhä pitänyt sitä yhtenä osakkaana.

”Hallitus ei tule myöntämään rakentamislupaa, jos kotimainen omistusosuus on alle 60 prosenttia”, Vapaavuori linjasi.

Fennovoima tarvitsee uuden periaateluvan omistuspohjan ja laitetoimittajan muutoksen vuoksi.

Sen sijaan TVO, joka halusi puolestaan jatkoaikaa aiemman voimalan viivästyksien vuoksi, jää ilman periaatelupaa. Vanha periaatepäätös jää voimaan, mutta OL3-aikataulun epävarmuuden vuoksi jatkoaikaa ei myönnetä. Vapaavuori viittasi usean samanaikaisen hankkeen tuomaan epävarmuuteen.

”Pahimmassa tapauksessa epävarmuus tuotantorakenteesta johtaa tuonnin lisäämiseen”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori muistutti tilaisuudessa, ettei ydinenergialaki tunne eikä anna suoraa tulkintaa tällaisiin periaateluvan päivityksiin. Tämän vuoksi periaateprosessi käytiin nyt uudelleen perusteellisesti.

Vihreät ovat tulkinneet uuden periaateluvan olevan ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, minkä vuoksi tilanne saattaa johtaa siihen, että puolue lähtee hallituksesta. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan ”hallitus ei myönnä periaatelupia uusille ydinvoimaloille”.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö kommentoi tilanetta myöhemmin tänään.

Juttua on päivitetty klo 15.08.

ydinvoima 
Viite