Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

PA3 Brandyn R. Hill / Wikimedia

Sähkömies.
Hommaa riittää. Kolme neljästä suomalaisesta työskentelee palvelualoilla 15 vuoden kuluttua.PA3 Brandyn R. Hill / Wikimedia

Hommaa riittää. Kolme neljästä suomalaisesta työskentelee palvelualoilla 15 vuoden kuluttua.

VATT: Teollisuuden alamäki ei estä talouskasvua

8.4.2014 12.03

Lasse Leipola

Teollisten työpaikkojen väheneminen ja talouden muuttuminen palveluvaltaiseksi ei ole reippaan talouskasvun este, arvioi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT). Tutkimuslaitos haluaa ravistella käsitystä siitä, että teollisuus olisi keskeinen rooli Suomen talouden kehittymisessä.

”Viimeaikaisten tilastojen ja tutkimusten perusteella korkeaa koulutusta vaativien ja suurta arvonlisäystä tuottavien työpaikkojen osuus kasvaa myös jatkossa, mutta yhä useampi työpaikoista syntyy teollisuuden sijaan palvelualoille”, tiedotteessa todetaan.

Raportissa nostetaan esiin myös se, että esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa kotimainen arvonlisäys on vain noin puolet viennin arvosta, kun palvelualalla se on jopa 80–90 prosenttia. Eli palveluviennin arvosta huomattavasti suurempi osa jää kotimaahan.

Myös katteet ovat paremmat palveluiden kuin perinteisten teollisuustuotteiden myynnissä.

VATT:n arvion mukaan vuonna 2030 palvelutoimialoilla tuotetaan yli kolme neljännestä vuotuisesta arvonlisäyksestä ja niillä työskentelee lähes kolme neljästä työssäkäyvästä suomalaisesta.

”Talouspolitiikan tekijöiden on ymmärrettävä, että Suomi on jo nyt palvelutalous. Liialliset haikailut teollisuusyhteiskuntaan saattavat hidastaa todellisen voimavaramme eli palveluosaamisemme ja palvelukilpailukykymme kehitystä.”

talous 
Viite