Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Fennovoiman tiedotustilaisuus.
Projekti käyntiin. Rosatomin Anastasia Zoteeva, Fennovoiman Juhani Pitkäranta ja Voimaosakeyhtiö SF:n Pekka Ottavainen kertoivat tiistaina, että omistajilta on saatu sitoumukset ja hanke siirtyy projektivaiheeseen.Lasse Leipola

Projekti käyntiin. Rosatomin Anastasia Zoteeva, Fennovoiman Juhani Pitkäranta ja Voimaosakeyhtiö SF:n Pekka Ottavainen kertoivat tiistaina, että omistajilta on saatu sitoumukset ja hanke siirtyy projektivaiheeseen.

Venäläiset haluaisivat Fennovoimasta suuremman siivun – suomalaisosakkaita haetaan yhä

15.4.2014 14.59

Sammeli Heikkinen

Pyhäjoelle ydinvoimalaa puuhavan Fennovoiman suomalainen omistuspohja on edelleen auki. Firman suomalaisomistuksesta uupuu 15 prosenttia. Tämä selvisi tiistaina tiedotustilaisuudessa, jossa firma kertoi, että sen hallituksen puheenjohtajaksi tulee kiinteistöyhtiö Caverionin yrityiskaupoista vastaava johtaja Juhani Pitkäranta.

Pitkäranta korvaa Fennovoiman suomalaisomistajien kattoyhtiön Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Pekka Ottavaisen. Vaihdosta perustellaan hygieniasyillä: kun Fennovoiman toiseksi omistajaksi tuli venäläinen valtionkorporaatio Rosatomin omiastama RAOS Voima, toisen omistajan toimitusjohtaja ei enää sopinut Fennovoiman hallituksen puheenjohtajaksi.

Rosatomin vahvistunut rooli näkyi yhtiökokouksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa oli Pitkäkosken ja Ottavaisen rinnalla pulpetin takana Rosatomin tytäryhtiön Rusatom Overseasin varapääjohtaja Anastasia Zoteeva.

Rosatom onkin Fennovoiman varmin omistaja. Tässä vaiheessa sen omistus on 34 prosenttia ja sillä on optio nostaa omistustaan 49 prosenttiin. Toistaiseksi 66 prosenttia hankkeesta on kuitenkin Voimaosakeyhtiö SF:n nimissä, mutta Ottavaisen mukaan näistä 15 prosentille ei ole löytynyt vielä halukasta ostajaa.

Zoteeva vahvisti, että venäläiset ottaisivat mielellään niin suuren siivun kuin saavat.

"Olen pahoillani Anastasia, mutta emme halua myydä teille enempää", Ottavainen kuittasi.

Voimaosakeyhtiön olisi siis löydettävä halukas suomalainen sijoittaja hankkeeseen, josta liikeyrityksiä on viimeaikoina pudonnut kuin lehtiä syysmyrskyssä. Se, kuinka suuri osa Voimaosakeyhtiöstä ja siten Fennovoimasta on juuri nyt suomalaisomistuksessa, jäi tilaisuudessa epäselväksi.

"Meillä on ja me tulemme varmistamaan, että se suomalainen omistus on enemmistössä", Ottavainen vastasi toimittajien kysymyksiin, eikä suostunut tarkentamaan esimerkiksi sitä, ovatko hankkeeseen sitoutuneet suomalaisyritykset tai -kunnat kasvattaneet omistusosuuksiaan.

Ottavaisen mukaan esimerkiksi Ruotsiin myyty Rautaruukki lasketaan suomalaiseksi omistajaksi, sillä firma luultavasti käyttäisi Pyhäkiven voimalan sähkön Suomessa.

ydinvoima  fennovoima 
Viite