Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto/ Viktor Zimbachevskij

Päästöt kuriin. Venäjä tilkitsee porsaanreikiä ympäristölaeissaan. Kuvan lämpövoimala on Jakutskissa, Siperiassa. Istockphoto/ Viktor Zimbachevskij

Päästöt kuriin. Venäjä tilkitsee porsaanreikiä ympäristölaeissaan. Kuvan lämpövoimala on Jakutskissa, Siperiassa.

Venäjä kiristää ympäristölakejaan

12.12.2008 8.29

Laura J. Rantanen

Venäjä kiristää ympäristölainsäädäntöään. Luonnonvara- ja ympäristöministeri Juri Trutnev esitteli viime viikolla duumalle raportin, jossa vaaditaan uudistuksia ympäristölakeihin.

Muutokset muun muassa poistavat lainsäädännöstä porsaanreiän, jonka avulla teollisuus on voinut saastuttaa ilmaa, maaperää ja vettä enemmän kuin normit sallivat. Lisäksi normien ylityksestä aiheutuvat sakot kuusinkertaistuvat.

Eurooppalaisten standardien saavuttaminen päästöjen valvonnassa vie Trutnevin mukaan silti vielä ainakin neljä vuotta.
Ministeriö haluaa myös palauttaa rakennuslakiin kohdan, joka velvoittaa arvioimaan jokaisen uuden rakennushankkeen ympäristön kannalta.

Trutnevin mukaan Venäjän ympäristön tila ei ole paras mahdollinen. Hänen mukaansa noin miljoona venäläistä asuu vaarallisella ympäristöalueella ja noin 40 miljoonaa elää huonoksi luokitellulla alueella.

Venäjän ympäristöväki on vaatinut nyt esitettyjä muutoksia lainsäädäntöön vuosia. Uudistusten jälkeenkin ongelmaksi jää se, että ympäristönsuojelua valvoo ministeriö, joka vastaa myös luonnonvarojen hyödyntämisestä.




Viite