Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Venäjällä kuulustellut aktivistit vaativat alueen suojelua

8.8.2008 15.27

Vihreä Lanka

Venäläisviranomaisten keskiviikkona kuulustelemat suomalaisaktivistit olivat ympäristöjärjestöjen järjestämällä leirillä, jolla tutustuttiin Kuolan niemimaalla sijaitsevien Hiipinätunturien suojeluarvoihin.

Leiriläiset osallistuivat keskiviikkona Apatiitin kaupungissa tempaukseen, jossa kaupunkilaisille jaettiin tietoa alueen luonto- ja kulttuuriarvoista. Mielenosoituksella oli paikallisten poliisien lupa, Luonto-Liiton tiedotteessa kerrotaan.

Paikalle osuneen maahanmuuttoviranomaisen mukaan ulkomaalaisilla leiriläisillä ei kuitenkaan ollut oikeutta osallistua tempaukseen, ja nuoria kuulusteltiin kahteen otteeseen.

”Kolme virkamiestä maahanmuuttovirastolta huhki leirikeskuksessamme koko yön ja kirjasi tarkkaan ylös kuka ja milloin tempauksen oli järjestänyt”, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja Tarmo Saastamoinen kertoo.

Kuulustelujen lopputuloksena 12 norjalaista ja suomalaista leiriläistä sai sakkoja 2 000 ruplaa, eli 55 euroa.

Leiriläiset vaativat Hiipinätunturien suojelua. Kasvillisuudeltaan ja geologisesti ainutlaatuista aluetta uhkaavat heidän mukaansa uudet kaivokset, kontrolloimaton turismi sekä suunniteltu kaasuputki.

”Myös monet paikalliset viranomaiset sekä Suomen ympäristöministeriö tukevat suojelua, mutta asia ei ole edennyt venäläishallinnossa”, Saastamoinen sanoo.

Luonto-Liiton, norjalaisen Natur og Ungdomin ja venäläisen Priroda i Molodjož -järjestön järjestämälle leirille osallistui yhteensä 30 nuorta.
Viite