Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Venäjällä tapettu taas neljä toimittajaa

25.5.2009 11.13

Lasse Leipola

Venäjällä on alkuvuoden aikana tapettu neljä toimittajaa. Kansainvälinen sananvapausjärjestö Pen on huolissaan journalisteihin kohdistuvasta väkivallasta.

Järjestö vetoaa Venäjän viranomaisiin, jotta nämä tuomitsisivat hyökkäykset riippumatonta lehdistöä vastaan ja takaisivat journalistien turvallisuuden.

Yhtenä esimerkkinä pahoinpitelyistä PEN nostaa esille korruptiosta raportoivan Korruptsia i Prestupnost –lehden päätoimittaja Vjatseslav Jaroshenkon, joka löydettiin pahoinpideltynä kotitalonsa edustalta huhtikuussa. Hänellä oli vammoja päässään ja hänen tilansa on edelleen kriittinen.

”Pian sen jälkeen, kun Jaroshenko oli toimitettu sairaalaan, poliisiviranomaiset kertoivat, että hän oli ollut tappelun osapuolena 29. huhtikuuta iltana. Myöhemmin poliisi muutti näkemystään ja kertoi Jaroshenkon kaatuneen päihtyneenä kotitalonsa portaikossa. Poliisi ei ole rekisteröinyt tapausta rikoksena”, kirjoittaa Suomen Penin puheenjohtaja Lauri Otonkoski.

Venäjän sananvapaudesta keskustellaan tänään maanantaina ja huomenna tiistaina järjestettävässä Finrosforum 2009 -tapahtumassa. Pääteemoina ovat vähemmistöjen asema ja oikeudet sekä Venäjän poliittiset vangit.

 

kansalaisjärjestöt  sananvapaus 
Viite