Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

Oksana pesällä tiistaina iltapäivällä. Kuvakaappaus.http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

Oksana pesällä tiistaina iltapäivällä. Kuvakaappaus.

Verkkokamerat paljastivat sääksien kevätdraaman – tuli tutkijoillekin yllätyksenä

23.4.2013 13.34

Sammeli Heikkinen

Vielä joitakin vuosia sitten edes sääksitutkijoilla ei ollut selvää kuvaa siitä, millaisia taisteluja petolinnut käyvät keväisin pesäpaikoistaan ja kumppaneistaan. Nyt tällaista näytelmää voi seurata suorana nettikamerasta.

Suomessakin suosittu virolainen kalakotkas-kamera seuraa suorana streamina tapahtumia sääksenpesällä.

Viime kesänä Piretiksi (naaras) ja Madisiksi (koiras) nimetyt linnut saivat kolme poikasta. Kun sääkset saapuivat tämän vuoden huhtikuussa takaisin talvehtimisalueeltaan Afrikasta, Madisin seurana olikin toinen naaras, joka on enemmän tai vähemmän virallisesti nimetty Oksanaksi.

Kun Piret palasi takaisin, se otti yhteen tulokkaan kanssa. Välillä pesä oli tyhjä, välillä siellä istui Piret ja välillä Oksana. Nujakoimisen lisäksi linnut yrittivät häätää toisiaan lähiohituksiin päättyvillä syöksyillä.

"Me olemme havainneet omilla kamerapesillämme aivan samanlaista käytöstä. Tilanteet ovat johtaneet pariin avioeroon", Sääksisäätiön asiamies Juhani Koivu kertoo.

Koivun mukaan keväinen taistelu parisuhteista ja pesistä tuli sääksitutkijoillekin yllätyksenä: kunnon tietoa sääksien elämän tästä puolesta ei ollut saatu ennen pesäkameroiden aikaa. Suomessa pesäkameroita on ollut käytössä kymmenisen vuotta.

Koivu kertoo, että Virossa nyt meneillään oleva kolmiodraama näyttää olevan tyypillinen: Aiemmin pesineen pariskunnan toinen osapuoli saapuu muutolta jostain syystä toista myöhemmin. Sillä aikaa sen tilalle onkin tullut toinen lintu.

"Suomessa se on ollut kaikissa tapauksissa uusi naaras, joka on tullut entisen emännän tilalle."

Tämä on siis tilanne myös Virossa.

Koivun mukaan väliinkiilaaja näyttää onnistuvan melko hyvällä prosentilla vielä melko vähäisten havaintojen perusteella. Suomessa eräs vanha naaras joutui esimerkiksi väistymään 60 kilometriä ja etsimään itselleen uuden puolison ja rakentamaan uuden pesän.

Viron sääksenpesälläkin tulokas Oksana näytti olevan vahvoilla tiistaina, sillä se vietti pesällä selvästi enemmän aikaa Madisin kanssa kuin Piret. Madis ja Oksana näyttivät myös parittelevan lyhyesti.

Koivu kertoo, että joskus nujakoinnissa voi olla neljäkin sääkseä, silloin vastakkain on kaksi pariskuntaa, jotka kamppailevat pesän hallinnasta.

Viron kolmiodraamaa ja sen jälkeistä pesintää voi seurata osoitteessa: pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html. Piretillä on vasemmassa jalassaan musta SO-merkitty rengas ja selässään vaalea satelliittilähetin. Madisilla on oikeassa jalassa metallinvärinen rengas. Oksana on rengastamaton.

Suomalainen satelliittisääksi Ilmari on puolestaan saapunut pesimäseuduilleen. Koivu kertoo, että satelliittilähettimestä saadun edellisen tietopurskeen mukaan viimeinen paikannus oli Lopen kirkonkylän tienoilta sunnuntaina. Tämä on vain muutaman kymmenen kilometrin päässä pesimäpaikasta.

Seuraavat paikannustiedot saadaan lähipäivinä. Ilmarin kevätmuuttoa voi seurata osoitteessa www.luomus.fi/elaintiede/satelliittisaakset/Ilmari/kevat2013.htm.

internet  luonto  tiede 
Viite