Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Massii.
Ropoja? Verottajan osuus kasvaa taas tulevaisuudessa. SXC

Ropoja? Verottajan osuus kasvaa taas tulevaisuudessa.

Verotus palaa viime vuosisadalle

25.8.2009 13.10

Lasse Leipola

Suomessa ollaan palaamassa viime vuosisadan menoon, kun verotusta aletaan taas kiristää. Talous- ja sosiaalihistorian dosentin Sakari Heikkisen mukaan verotus kiristyi hyppäyksittäin itsenäistymisen ajoista aina 1990-luvun lopulle.

”Heti itsenäistymisen jälkeen otettiin käyttöön tulo- ja omaisuusvero. Sota-aikana verotuloja kasvatettiin ottamalla käyttöön liikevaihtovero. Veroasteen tähänastinen historiallinen katto saavutettiin 1990-luvun puolivälissä”, Heikkinen sanoo.

1990-lama pakotti Suomen ottamaan velkaa, mutta nopea talouskasvu mahdollisti veroasteen alentumisen, vaikka lainaa piti samanaikaisesti maksaa takaisin. Silloin verotusta alettiin vähitellen keventää.

”Nyt on tulossa toinen käänne. Vaikea nähdä, miten velkoja hoidetaan veroja korottamatta, ellei menoja sitten haluta leikata”, Heikkinen sanoo.

Hän ei halua ottaa kantaa viime viikkoina villinä käyneeseen keskusteluun, jossa on puhuttu erilaisten verojen korjaamisesta suuntaan tai toiseen.

”Se tulee varmasti jatkumaan, kun ajattelee, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos ennusteet pitävät paikkaansa, talouskasvu on aiempaa hitaampaa. Samalla väestö ikääntyy ja nyt otettua lainaa pitää lyhentää.”

Heikkinen ja neuvotteleva virkamies Seppo Tiihonen kirjoittavat parhaillaan valtiovarainministeriön 200-vuotishistoriikkia, jonka ensimmäiset osat ilmestyvät lokakuun loppupuolella.

verotus 
Viite