Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Hanskat.
Raskasta sarjaa? Hallitus päättää keväällä, miten talouskriisiin reagoidaan.Istockphoto

Raskasta sarjaa? Hallitus päättää keväällä, miten talouskriisiin reagoidaan.

Verotus uusiksi: Kokoomus ja demarit joutuvat joustamaan?

1.12.2011 15.14

Jukka Vahti

Taantuma on todennäköisesti jo täällä, ja edessä voi olla lama. Valtioiden lainahanat Euroopassa uhkaavat sulkeutua finanssimarkkinoiden paniikin vuoksi.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn (kesk) arvioi keskiviikkona, että euron pelastamiseen on aikaa vain kymmenen päivää.

Suomessa johtopäätöksiä nopeasti synkentyneestä tilanteesta tehdään ensi maaliskuussa hallituksen kehysriihen yhteydessä.

Keskustelu edessä olevista ratkaisuista käynnistyy kuitenkin toden teolla jo joulukuussa, jolloin hallituksen on tarkoitus pitää erillinen iltakoulu tulevista leikkaustarpeista.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok) mielestä päähallituspuolueiden eli kokoomuksen ja sdp:n on kevätalvella syytä tarvittaessa tarkistaa kantaansa viime kevään hallitusneuvotteluissa suurta kitkaa aiheuttaneista kynnyskysymyksistään.

Kokoomuksen ehto on ollut, että työn verotusta ei kiristetä. Sdp taas kieltäytyy ehdottomasti yleisen arvonlisäveron korottamisesta.

Sasin mielestä erilaisia kulutusveroja on jo nostettu kipurajalle, joten niitä ei heti voida nostaa uudelleen.

”Kyllä varmasti joudutaan uudestaan käymään läpi niitä kiistakysymyksiä, joita kesäkuussa oli. Jos veropuolelta halutaan suuria summia kerätä, muita veroja kuin arvonlisävero ei jää jäljelle. Mielestäni sdp joutuu miettimään uudelleen kantansa arvonlisäveron suhteen”, Sasi sanoo Vihreälle Langalle.

Onko kokoomus valmis puolestaan tinkimään työn verotuksen koskemattomuudesta?

”Tuloverotuksen kiristämisestä voidaan kysyä, mikä sen vaikutus on talouden kehitykseen? Tuskin kovin myönteinen. Mutta jos sukellamme kovin voimakkaasti alas, mitään vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois. Hyvin vaikeassa tilanteessa tuloverotuskaan ei voi olla keinovalikoiman ulkopuolella”, Sasi sanoo.

Vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttamasta talousromahduksesta Suomi selvisi velkavetoisen ja elvyttävän talouspolitiikan ansiosta odotettua pienemmillä kuhmuilla.

Jos edessä on vastaava ahdinko, samaa temppua ei toisteta. Näin voi päätellä Vihreän Langan sähköpostikyselyllä tavoittamien eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsenten vastauksista siihen, miten nykyiseen taloustilanteeseen pitäisi reagoida.

Suurin osa haastatelluista tyrmää edessä siintävän taantuman loiventamisen suunniteltua suuremmalla lisävelalla. Näin siitä huolimatta, että julkisen talouden leikkaukset voivat osaltaan hidastaa talouskasvua.

Viime viikolla esimerkiksi yhdysvaltalainen Nobel-voittaja Joseph Stiglitz kannusti Suomea elvyttämään tarvittaessa vaikka velaksi.

Valtiovarainvaliokuntaan kuuluvan vihreiden Osmo Soininvaaran mielestä Suomen on pakko tiukentaa talouspolitiikkaansa muiden maiden, erityisesti Saksan, perässä, vaikka se aiheuttaisikin työttömyyttä.

”Olisi järkevää, että Euroopan vahvat maat, Saksa etunenässä, löysäisivät talouspolitiikkaansa. Tämä voidaan kuitenkin tehdä vain yhdessä, Suomi ei voi tehdä sitä yksin. Jos muut eivät elvyttämiseen ryhdy, Suomenkin pitää kiristää politiikkaansa”, Soininvaara sanoo.

Hänen mukaansa paljon riippuu Euroopan keskuspankin roolista kriisin hoidossa.

”Rahamarkkinoiden elvytykselle olisi tilaa sikälikin, että olisi hyvä, jos euron arvoa saataisiin painetuksi alas kymmenisen prosenttia”, Soininvaara sanoo.

Perusvaihtoehdot valtion taloustilanteen helpottamiseksi ovat veronkorotukset, valtion menojen leikkaaminen ja lisävelka.

Velkaa tosin otetaan lähivuosina joka tapauksessa, ensi vuonna noin 6,8 miljardia euroa.

Sasin mielestä Suomi ei voi vientivetoisena taloutena kulkea maailmantaloudessa vastavirtaan ja elvyttää, jos muut säästävät.

”Jos tulee oikein syvä sukellus, täytyy tietysti pitää huolta, että yhteiskunnan välttämättömät rakenteet eivät rikkoudu. Mutta lievässä lamassa meillä ei ole mahdollisuuksia elvyttämiseen.”


Lisää aiheesta:



Viite