Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Markku Mikkola-Roos / Luomus

Tukkasotkia jäällä.
Suomen talvi. Tukkasotkia voi nähdä talvisinkin.Markku Mikkola-Roos / Luomus

Suomen talvi. Tukkasotkia voi nähdä talvisinkin.

Vesilinnut viihtyvät ilmastonmuutoksen takia yhä paremmin Suomessa

23.4.2013 8.20

Lasse Leipola

Telkkä, tukkasotka ja isokoskelo jäävät yhä useammin talveksi Suomeen tai Ruotsiin, ilmenee Global Change Biology -sarjassa julkaistusta tutkimuksesta. Tulokset perustuvat kotimaisiin ja kansainvälisiin talvilaskentoihin.

Tutkijoiden mukaan alkutalven lämpötila on noussut Etelä-Suomessa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana lähes neljä astetta.

”Pohjois-Euroopassa vesilintumäärät ovat voimakkaasti yhteydessä alkutalven lämpötilaan, mutta Etelä-Suomen lämpötilan perusteella voidaan selittää jopa Ranskassa talvehtivien telkkien ja Hollannissa talvehtivien isokoskeloiden vuosittaista runsausvaihtelua”, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Vesilintujen talvialueen muuttuminen vaikuttaa muun muassa niiden suojeluun, sillä linnut eivät enää välttämättä talvehdi niitä varten perustetuilla suojelualueilla. Lisäksi esiintyvyyden muutoksella voi olla yllättäviäkin seurauksia.

”Jos esimerkiksi suosittu riistalaji harvinaistuu levinneisyyden eteläreunalla ilmastonmuutoksen myötä, niin siirtääkö se metsästyspainetta muihin lajeihin”, Lehikoinen sanoo.

Hänen mukaansa se, että yhä useampi vesilintu viettää talvensa Suomessa, tarkoittaa, että Suomella on yhä suurempi vastuu niiden suojelemisesta.

ilmastonmuutos  linnut Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri