Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vesipula aiheuttaa turvallisuus- ja ympäristöongelmia Keski-Aasiassa

11.9.2012 7.41

Lasse Leipola

Jokien vesien jatkuva ylihyödyntäminen aiheuttaa ympäristöhaittoja sekä jännitteitä Keski-Aasian maiden välille. Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -ryhmän tutkijat ovat analysoineet Araljärven valuma-alueen vedenkäyttöä ja sen vaikutuksia.

”Araljärven valuma-alueen tilanne on ollut jo pitkään hälyttävä. Maatalous ja varsinkin puuvillan viljely kuluttavat paljon vettä aiheuttaen samalla vakavia ympäristöongelmia. Jo Neuvostoliiton aikana katastrofaaliseksi muodostunut tilanne ei ole parantunut, vaan päinvastoin heikentynyt”, professori Olli Varis sanoo Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Hänen mukaansa tutkimus tuo esiin asioita, joita Suomen ja Euroopan Unionin on hyvä ottaa huomioon, kun ne pyrkivät tukemaan alueen vakautta ja kestävää kehitystä. Tutkimuksessa esimerkiksi kävi ilmi, että vientimarkkinoille kohdistuvasta maataloustuotannosta suuri osa vedenkäytön osalta kestämätöntä.

”Alueella on perinpohjaista uudelleen arviota vaativia asioita, myös selviä konfliktin siemeniä.”

Tutkimuskohteena olivat Araljärven valuma-alueella sijaitsevat Turkmenistan, Kazakstan, Uzbekistan, Tadžikistan ja Kirgistan sekä alueen politiikkaan ja luonnonvarojen käyttöön voimakkaasti vaikuttavat rajanaapurit, kuten Afganistan, Venäjä, Kiina ja Turkki.
Viite