Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Karhun kynsissä. Vihreä Lanka kertoi verotarkastuksesta toukokuussa.

Karhun kynsissä. Vihreä Lanka kertoi verotarkastuksesta toukokuussa.

Viestintätuki muuttuu lehtiyhtiöille verolliseksi

30.12.2011 13.40

Juha Honkonen

Valtion viestintätuki muuttuu puoluelehtiä julkaiseville yhtiöille verolliseksi.

Verohallinto on päättänyt, että Vihreä Lanka -osakeyhtiön täytyy maksaa vuodelta 2008 arvonlisäveroa korkoineen vielä 279 602 euroa.

Uudenmaan yritysverotoimisto katsoo, että vastaanottaessaan Vihreän liiton viestintätukea yhtiö on myynyt puolueelle palveluja arvonlisäverolain mukaan liiketoiminnan muodossa. Verottaja siis tulkitsi puoluelehdille annetun viestintätuen vastikkeelliseksi.

”Siten puolueen yhtiölle maksamaa suoritusta on pidettävä arvonlisäverolain 73. pykälän 1. momentissa tarkoitettuna vastikkeena yhtiön puolueelle myymistä palveluista”, päätöksessä sanotaan.

Vihreä Lanka oy aikoo valittaa päätöksestä ja pyytää täytäntöönpanokieltoa.

”Vastaavaa tukea on maksettu aiemmin lehdistötuen muodossa vuosikymmeniä, eikä sitä ole katsottu arvonlisäverolliseksi”, yhtiön toimitusjohtaja David Pemberton kommentoi.

”Tällainen tulkinnanmuutos jälkikäteen sotii ainakin minun oikeustajuani vastaan. Ohjeistus pitäisi antaa etukäteen.”

Myös vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi ihmettelee verottajan muuttuvaa kantaa.

”Suomessa on vahva puoluelehdistö, joka on pystynyt viestintätuen ansiosta toimimaan puolueesta riippumatta. Omat lehdet ovat uskaltaneet myös arvostella puolueita”, Laturi sanoo.

”Juuri taloudellinen riippumattomuus on taannut, että lehdet eivät ole puolueiden tiedotuslehtiä vaan oikeita poliittisia sanomalehtiä. Nyt verottaja haluaa tulkinnallaan sitoa lehdet lähemmäs puoluetta. Tämä vaarantaa suomalaisen poliittisen lehdistön tulevaisuuden.”

Verotarkastus on juuri tehty myös kokoomukselle, ja keskustan verkkolehden tapausta puidaan jo oikeudessa.
Jostain syystä tarkastusta ei tehty sdp:n, vasemmistoliiton ja kristillisten lehtiä julkaiseviin osakeyhtiöihin, vaikka niitäkin on pyöritetty viestintätuella. Vuoden 2008 verotus vanhenee nyt vuodenvaihteessa, eli asiaa ei voikaan enää käsitellä.

"Verottaja ei siten kohtele vastaavaa valtion viestintätukea saavia lehtiä tasapuolisesti. Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat", sanoo toimitusjohtaja Pemberton.

Vihreä Lanka jatkaa ilmestymistään normaalisti.
Viite