Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka selvitti: Vihreiden pj-ehdokkaiden välillä on eroja

26.5.2011 15.48

Marja Hannula

Vihreiden puheenjohtajasta järjestetyssä jäsenäänestyksessä eletään juuri nyt ratkaisun hetkiä.

Puheenjohtajaehdokkaiden kiertue tuli ja meni, mutta iso osa puolueen jäsenistä pohtii edelleen kantaansa. Keskiviikkoon mennessä 2 200 jäsentä oli äänestänyt. Tämä on 31 prosenttia jäsenistä. Äänet lasketaan, jos yli puolet vihreiden jäsenistä äänestävät määräaikaan eli 8. kesäkuuta mennessä.

Ennen eduskuntavaaleja harva osasi ennakoida, että vaalien jälkeen päädytään puheenjohtajakisaan. Siksi vaalikonevastaukset antavat paneelikeskusteluja monipuolisemman kuvan ehdokkaiden näkemyseroista, koska niitä ei ole annettu erityisesti puheenjohtajakisaa ajatellen.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikoneen perusteella ehdokkaiden linjoista löytyy eroja. Vertailun vuoksi Vihreä Lanka pyysi myös Lapin piirin ehdokkaaksi lähtenyttä Mika Flöjtiä vastaamaan vaalikonekysymyksiin, joihin muut ehdokkaat Anni Sinnemäki, Ville Niinistö ja Outi Alanko-Kahiluoto vastasivat jo vaalien alla ollessaan ehdokkaina.

Selvimmin erot tulevat esille kysymyksessä mieluisimmista hallituskumppaneista: Niinistö ottaisi samaan kabinettiin kokoomuksen ja rkp:n, Sinnemäki kokoomuksen ja vasemmistoliiton. Alanko-Kahiluoto ja Flöjt liputtavat sosiaalidemokraattien puolesta.

Alanko-Kahiluoto kertoo perusteluissaan valinneensa demarit ja keskustan kumppaneiksi, koska ne ovat lähempänä vihreiden sosiaalipolitiikkaa kuin kokoomus.

Niinistön näkemyksen mukaan taas keskustalla ja sdp:llä on erilaiset painotukset perusturvasta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta kuin vihreillä.

Kokoomuksen ja rkp:n kanssa vihreät pystyisi rakentamaan ”avointa, liberaalia ja ekologisesti kestävää Suomea”, Niinistö perustelee.

Mielipiteet eroavat myös eläkeiän nostosta, julkisten palvelujen ulkoistamisesta ja verotukien leikkauksista.

Niinistö kannattaa eläkeiän nostoa vuodella, Sinnemäki, Alanko-Kahiluoto ja Flöjt pitäisivät sen ennallaan. Kaikki panostaisivat ensisijaisesti työhyvinvointiin. Niinistön mielestä tuleville sukupolville jää kuitenkin liian suuri vastuu hyvinvointipalvelujen rahoittamisesta, jos eläkeikää ei nosteta.

Niinistö on ainoa ehdokas, joka kannattaa julkisten palvelujen ulkoistamisen lisäämistä, ja hänkin sillä edellytyksellä, että kunnat oppivat kilpailuttamaan palvelunsa paremmin.

Alanko-Kahiluoto vastustaa ulkoistamisen lisäämistä, koska sen eduista ei ole näyttöä. Sinnemäki puolestaan lisäisi kuntien päätösvaltaa, koska ratkaisuja ei hänen mielestään ”tarvitse määritellä ylhäältäpäin”.

Vaalikone kertoo myös, keiden muiden ehdokkaiden poliittisia naapureita ehdokkaat ovat mielipiteidensa perusteella. Sinnemäen ja Alanko-Kahiluodon kanssa samanmielisiä ovat vihreiden lisäksi muutamat vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ehdokkaat.

Niinistön kaveripiiristä sen sijaan löytyy vihreiden lisäksi myös yksi kokoomuslainen ja kolme keskustalaista. Flöjtistä tätä vertailua ei ole olemassa, koska hän teki testin vain Vihreälle Langalle.

vihreät 
Lisää aiheesta:Viite