Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuvakaappaus / puoluerahoitusvalvonta.fi

Se on täytetty. Kuvakaappaus Antero Vartian ennakkoilmoituksesta.Kuvakaappaus / puoluerahoitusvalvonta.fi

Se on täytetty. Kuvakaappaus Antero Vartian ennakkoilmoituksesta.

Vihreät avasivat eurovaalirahoituksensa - kärjessä yllätysnimi

6.5.2014 12.37

Sammeli Heikkinen

Ennakkoilmoituksia eurovaalien rahoituksesta on putoillut vielä melko vähän. Vihreiden ehdokkaista kaikki ovat kuitenkin ehtineet jo tekemään ilmoituksensa Valtiontalouden tarkastusviraston vaalirahoitussivustolle.

Ilmoitusten perusteella yrittäjä Antero Vartia on liikkeellä vihreistä ylivoimaisesti kalleimmalla kampanjalla. Vartian budjetti on yli satatuhatta euroa. Vartian merkittävin yksityinen tukija on elokuvaohjaaja Aku Louhimies.

Kansanedustaja Anni Sinnemäen kampanjan hinnaksi tulee noin 50 000 euroa, europarlamentaarikko Tarja Cronberg taas on ilmoittanut 43 000 euron menoista ja kansanedustaja Oras Tynkkynen 37 000 eurosta.

Vartia on ottanut kampanjaa varten 47 000 euroa lainaa, näistä 10 000 euroa omistamaltaan Mattolaituri Oy:ltä. Lisäksi Vartian yrityksiltä saamasta 42 000 euron tuesta yhteensä 13 000 euroa tulee Mattolaiturista ja Vartian toisesta yrityksestä Ronolasta.

Loput, eli 29 000 euroa, on Vartian ilmoituksen mukaan annettu kampanjamainonnan suunnitteluna ja toteutuksena, ei siis rahallisena tukena. Mainontatukea ovat antaneet mainostoimisto Sherpa, tuotantoyhtiö Nykänen Productions sekä valokuvaaja Kimmo Syvärin firma. Sherpan ja Syvärin tuen arvo on jyvitetty noin kymmeneen tuhanteen euroon molemmilla, Nykäsen kahdeksaan tuhanteen.

Sherpan toimitusjohhtaja Pauli Waroma on tukenut Vartiaa myös yksityishenkilönä 5 000 eurolla. Waroma oli vihreiden ehdokkaana viime kunnallisvaaleissa. Suurin yksityistukija on kuitenkin Louhimies, joka on antanut Vartian kampanjalle 10 000 euroa.

Vartia, kuten kaikki muutkin vihreät ehdokkaat, on saanut puolueelta 3 500 euroa tukea.

Sinnemäen kampanjan rahoituksesta valtaosa, noin 40 000 euroa, tulee ehdokkaan omasta taskusta. Summasta on lainaa 15 000 euroa. Yksityishenkilöiltä Sinnemäki on saanut liki 6 000 euroa, mutta yhdenkään lahjoituksen summa ei ylitä 1 500 euron ilmoitusrajaa.

Cronbergin kampanjasta 32 500 euroa on omia varoja. Yrityksiltä Cronberg sai 5 000 euroa ja yksityisiltä 1 500.

Oras Tynkkynen on onnistunut vihreistä Vartian jälkeen parhaiten tuen keräämisessä yksityishenkilöiltä. Tynkkynen on saanut 15 000 euroa yksityisiltä. Ehdokkaan maksettavaksi on jäänyt yli 18 000 euroa.

Tukijoistaan Tynkkynen nimeää europarlaamentikko Satu Hassin, vihreiden listoilla viime eduskuntavaaleissa ehdolla olleen Maija Kajanin, Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen ja Lumituuii Oy:n toimitusjohtajan Sampsa Harion. Kaikki ovat tukeneet Tynkkysen kampanjaa tuhannella eurolla.

Muista puolueista vaalirahoitusilmoituksia on tullut vielä vähän. Kokoomuksen, RKP:n tai kristillisten ehdokkaista yksikään ei ollut tiistaina puoliltapäivin jättänyt ennakkoilmoitusta. Demareista ilmoituksen on jättänyt vain Timo Harakka ja vasemmistoliitosta Merja Kyllönen. Harakan kampanjabudjetti on päälle 50 000 euroa, Kyllösen noin 7 500 euroa.

Keskustan ehdokkaista rahoitustaan on avannut toistaiseksi kaksi. Näistä europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ilmoittaa käyvänsä 40 000 euron kampanjaa. Perussuomalaisilta on tullut kolme ilmoitusta, joiden perusteella puolue näyttää tukevan ehdokkaitaan 10 000 eurolla per pää. Entinen puoluesihteeri Pirkko Ruohonen-Lerner ilmoittaa kampanjabudjetikseen 20 000 euroa.

Muutos 2011:n ehdokkaista ilmoitus on tullut jo 13:lta, piraattiehdokkaista taas 16:lta. Molempien puolueiden ehdokkaiden budjetit ovat enimmäkseen hyvin pieniä, muutama ehdokas ilmoittaa vaalibudjetikseen pyöreän nollan.

Vaalirahoituksesta tehtävä ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen. Ennakkoilmoituksia voi jättää vaalipäivään asti. Varsinainen vaalirahoitusilmoitus taas tehdään viimeistään kaksi kuukautta vaalien jälkeen. Europarlamenttiin valituilla ja varajäsenillä on velvollisuus ilmoituksen tekemiseen.

vihreät  eurovaalit  puolueet 
Viite