Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät: Energiastrategia julki ennen hyväksymistä

18.1.2013 12.01

Lasse Leipola

Vihreät haluaa avoimuutta Suomen energiapolitiikan valmisteluun. Puolue esittää, että parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltavan ilmasto- ja energiastrategian luonnos julkaistaisiin jo ennen kuin hallitus päättää siitä. Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet muun muassa sitä, ettei strategian pohjana käytettävää arviota sähkönkulutuksesta ole julkistettu.

”Meidän mielestä 2010-luvulla ei kannata tehdä näin suuria linjauksia suljetuissa kabineteissa vaan pitäisi käydä avointa julkista keskustelua”, varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen sanoi tänään perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vihreät vaativat strategian päivitykseen energiatehokkuuden parempaa huomioimista, sähkö pientuotannon nettolaskutusta, uusiutuvilla tehtävän energiantuotannon esteiden purkamista, sähköveroalea lämpöpumpuille, ympäristölle haitallisten tukien karsimista ja määräaikaista verovapautta sähköautoille.

Vihreiden mukaan sähkönkulutus voisi vuonna 2020 olla 90 terawattitunnin luokkaa, mikä tarkoittaa sähköä käytetään selvästi nykyistä enemmän, mutta uusia ennätyksiä ei tehtäisi. Samaa luokkaa oli myös työ- ja elinkeinoministeriön esitys edellisessä strategiassa. Tuota esitystä kuitenkin korotettiin peräti seitsemällä terawattitunnilla metsäteollisuuden energiantarpeeseen vedoten.

”Se oli huikea, täysin poliittinen linjaus vastoin asiantuntijalausuntoja”, Tynkkynen sanoo ja muistuttaa, että sähkönkulutus on – muun muassa talouskriisin vuoksi – laskenut selvästi edellisen strategian hyväksymisen jälkeen.

”Vaikka EU:n talous saataisiin kuntoon, ei ole nähtävissä, että kulutus kasvaisi siten kuin edellisessä strategiassa arvioitiin”, Tynkkynen sanoo.

ilmastopolitiikka  energia 
Viite