Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Onnellisuustalous

Bkt ja gpi.
Raha ei tuo enää onnea. 1990-laman jälkeen Suomen bkt (punainen) kääntyi kasvuun, mutta kokonaisvaltaisemmin hyvinvointia mittaava gpi (keltainen) jäi lasku-uralle. Sininen kuvaaja on ssi, joka mittaa maan kestävän kehityksen tasoa.Onnellisuustalous

Raha ei tuo enää onnea. 1990-laman jälkeen Suomen bkt (punainen) kääntyi kasvuun, mutta kokonaisvaltaisemmin hyvinvointia mittaava gpi (keltainen) jäi lasku-uralle. Sininen kuvaaja on ssi, joka mittaa maan kestävän kehityksen tasoa.

Vihreät haluavat onnen hallitusohjelmaan

31.1.2011 12.08

Lasse Leipola

Vihreät haluaa lisätä suomalaisten onnellisuutta muun muassa pienentämällä tuloeroja.

”Me haluamme, että seuraava hallitus kirjaa selkeästi ohjelmaansa onnellisuusmittarin käyttöönoton. Onnellisuusmittaria on käytettävä taloudellista kasvua mittaavan bkt-mittauksen rinnalla”, sanoo puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

Vihreän sivistysliiton julkaisemassa Onnellisuustalous-artikkelikokoelmassa hahmotellaan malleja onnellisuuden edistämiseen ja mittaamiseen. Vihreät toivoo, että mahdollisimman moni päättäjä tutustuu kirjassa esitettyihin malleihin.

Tänään maanantaina Helsingissä järjestetyssä julkistustilaisuudessa pohdittiin muun muassa bkt:n käytön heikkouksia.

”Bkt ei ole, eikä ole koskaan ollut hyvinvoinnin mittari, vaikka poliitikot ja media niin väittäisivät”, sanoi yhden kirjan artikkeleista kirjoittanut Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén.

Hän muistuttaa, että bkt huomioi monia negatiivisia asioita positiivisesti.

”Esimerkiksi ikkunan rikkominen kasvattaa bkt:ta”, Hoffrén sanoi.

Hoffrénin mukaan hyvinvointia voidaan mitata paremmin esimerkiksi aidon kehityksen indikaattori gpi:llä, jossa huomioidaan muun muassa vapaa-ajan, kotitaloustöiden, koulutuksen ja ympäristön tilan vaikutukset.

Uusien mittarien kehittäminen on jo muuallakin käynnissä, sillä Mari Kiviniemen hallitus asetti syyskuussa työryhmän selvittämään hyvinvoinnin mittaamisen kehittämistä Suomessa.

vihreät  hallitusohjelma  eduskuntavaalit 
Viite