Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät haluavat viisumivapauden Venäjän kanssa

18.11.2010 14.53

Jenni Leukumaavaara

Vihreät on huolissaan Suomen suhteista isoon itänaapuriinsa. EU:n ja presidentin tasolla kulkevat yhteydet eivät riitä edistämään kaikkia tarjolla olevia taloudellisia ja kulttuurisia mahdollisuuksia.

"Venäläisnuoret haluavat matkustaa ja nähdä maailmaa. Olisi sekä Eurooppaa että Venäjää hyödyttävää, jos he haluaisivat tutustua Eurooppaan sen sijaan, että suuntaavat Yhdysvaltoihin. Viisumivapaus edistäisi tätä", puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoo.

Viisumivapaus on vihreiden Venäjän-politiikan keskeinen tavoite. Vihreiden mielestä Suomen kannattaisi tulevalla hallituskaudella panostaa myös nykyistä enemmän kansalaisjärjestöjen lähialueyhteistyöhön.

Sinnemäen mukaan Venäjä on myös taloudellisesti monille suomalaisille yrityksille menestymisen edellytys. Etenkin energiatehokkuushankkeissa Suomella on paljon mahdollisuuksia.

Sinnemäki otti kantaa myös hallituksen väännössä olevaan koulujen tuntijakouudistukseen sanomalla, että parempi ja laajempi venäjän kielitaito auttaisi sukeltamaan myös venäläiseen kulttuuriin ja helpottaisi ruohonjuuritason yhteistyötä.

Kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto muistutti toimittajalounaalla, että mikään EU-maa ei jätä Venäjä-suhteitaan vain EU:n yhteisen ulkopolitiikan varaan. Ranska ja Saksa ovat aktivoituneet suorissa suhteissa, samoin Yhdysvallat.

Haavisto kysyy myös Venäjä-tutkimuksen tason perään.

"Suomi kehuskelee osaamisellaan, mutta miksi kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa on nin harvoin suomalaisten Venäjä-osaajien artikkeleita? Onko Venäjä-tutkimuksemme jäänyt liikaa kiinni menneisyyteen?"

vihreät  venäjä 




Viite