Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

natolle jyrkkä ehkä. Vihreät pitäisivät Suomen sotilaallisesti liittoutumattomana, ainakin vielä.

natolle jyrkkä ehkä. Vihreät pitäisivät Suomen sotilaallisesti liittoutumattomana, ainakin vielä.

Vihreät jätti Nato-oven raolleen

8.6.2014 16.30

Juha Honkonen

Vihreät ei halua Suomea Natoon. Jämsässä juuri päättynyt puoluekokous linjasi: "Nykytilanteessa vihreät ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä. Olennaisesti muuttuneessakin tilanteessa Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen jättämisestä tulee järjestää kansanäänestys."

Voittaneen esityksen oli tehnyt Itä-Helsingin vihreiden puheenjohtaja Turkka Louekari. Se selätti koko kolmipäiväisen puoluekokouksen viimeisessä äänestyksessä puoluehallituksen päätösesityksen, jonka mukaan Suomi ei olisi saanut hakea Natoon tulevalla vaalikaudella.

Puoluekokous siis raotti hieman Nato-ovea, jonka puoluehallitus olisi pitänyt kiinni ainakin lähivuodet. Natoa mieluisampi liittoutumissuunta puolueväen mielestä ovat kuitenkin Euroopan unioni ja muut Pohjoismaat.

"Suomi edistää EU:n yhteisen kriisinhallinnan organisointia ja toimintakykyä sekä pyrkii varmistamaan turvallisuutensa liittoutumalla sotilaallisesti lähtökohtaisesti muiden EU-maiden kanssa. Myös puolustusyhteistyötä kehitetään muiden Pohjoismaiden kanssa", puoluekokouksen tuoreessa päätöksessä sanotaan.

Puolueväki oli nykyistä Nato-vastaisempaa alkuvuonna. Ukrainan-kriisin myötä esimerkiksi europarlamentaarikko Heidi Hautala ja entinen puoluesihteeri Panu Laturi ovat puhuneet yhteistyön lisäämisestä sotilasliiton kanssa. Moni puoluekokousedustaja halusi vihreiden Nato-kantaan muutosta suuntaan tai toiseen.

 

Vihreät haluaisi myös laittaa remonttiin koko Suomen asepalveluksen. Asevelvollisuus pitäisi puolueen mielestä poistaa.

"Ihmisoikeus- ja tasa-arvonäkökulmien perusteella on syytä siirtyä vapaaehtoiseen ja sukupuolineutraaliin asepalvelukseen", kokous linjasi sunnuntaina iltapäivällä.

Vihreiden mielestä lyhyempi asepalvelus nopeuttaisi nuorten työmarkkinoille pääsyä. Sillä olisi myös positiivisia vaikutuksia valtiontalouteen sekä kestävyysvajeeseen. Asepalveluksen suorittavien määrän pienenemisestä vapautuvia varoja ohjattaisiin puolueen visiossa materiaalihankintoihin ja kertausharjoitusten lisäämiseen toimintakykyisen puolustusreservin ylläpitämiseksi.

 

 

 

vihreät  nato  puoluekokous  jämsä 
Viite