Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kriitikko. Vihreiden naisten uusi hallituksen jäsen Anna Moring torjuisi prostituutiota puuttumalla Suomen lähialueiden naisten köyhyyteen.Mikael Ahlfors

Kriitikko. Vihreiden naisten uusi hallituksen jäsen Anna Moring torjuisi prostituutiota puuttumalla Suomen lähialueiden naisten köyhyyteen.

Vihreät naiset vaatii seksin oston kriminalisoimista

26.10.2009 8.28

Lena Björklund

Vihreät naiset hyväksyi viikko sitten viikonloppuna pidetyssä syyskokouksessaan järjestön ensimmäisen poliittisen ohjelman.

Osana ohjelmaa hyväksyttiin enemmistön äänin vaatimus siitä, että Suomeen säädetään Ruotsin ja Norjan mallin mukainen seksinoston kokonaan kriminalisoiva laki. Suomessa seksinosto on ollut osittain kiellettyä vuodesta 2006.

Uutena jäsenenä järjestön hallitukseen valittu helsinkiläinen tutkija Anna Moring äänesti tyhjää. Hänestä prostituutio on niin monitahoinen ilmiö, ettei siihen ole yhtä ratkaisua.

Huonona Moring ei naapurimaiden lakeja pidä. Yhteiskunnallisena moraalilinjauksena ne ovat toimineet hyvin.

Ruotsin lain vaikutuksista tehdyissä tutkimuksissa ei Moringin mukaan ole kuitenkaan saatu luotettavaa tietoa siitä, miten laki on vaikuttanut kaikkein huonoimmassa asemassa oleviin prostituoituihin. Moni epäilee, että he ovat nykyään entistä riippuvaisempia parittajistaan.

Seksinoston täyskriminalisoiminen nähdään Moringin mielestä usein kokonaisratkaisuna, jonka jälkeen kaikki on hyvin. Tutkijat ovat eri mieltä.

”He sanovat, ettei kriminalisointi riitä mihinkään. Lain voimaantulon jälkeen tarvitaan suurta panostusta ehkäisevään sosiaalityöhön ja ihmiskaupan uhrien auttamiseen.”

Moring on pitkän linjan feministi. Hän haluaa saada vihreät naiset ottamaan huomioon tasa-arvokeskustelun moninaisuuden.

”Yhtä suurta naiset-ryhmää ei ole olemassa”, Moring painottaa.

Esimerkkeinä eroista hän luettelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, maahanmuuttajat ja vammaiset.

Vihreiden naisten puheenjohtajana jatkava kansanedustaja Heli Järvinen pitää poliittisen ohjelman tärkeimpänä kohtana vaatimusta vanhemmuuden kustannusten nykyistä tasapuolisemmasta jakamisesta.

Järvisen mukaan eduskunnan naisverkostossa on nyt hyvä yhteishenki kustannusten jakamisesta. Avauksia tekevät muutkin kuin vihreät.

”Pieni edistysaskel saatiin, kun isän vanhempainvapaaosuutta saatiin lisättyä kahdella viikolla.”

Järvinen pitää tärkeänä myös poliittisen ohjelman vaatimusta, että tasa-arvolain kiintiöpykälä laajennetaan koskemaan myös kunnanhallitusten, valtuustojen ja lautakuntien puheenjohtajuuksia.

”Nyt kaupunkien ja kuntien puheenjohtajista miehiä on 79 prosenttia, ja lautakunnissa suuntaus on sama”, Järvinen sanoo.

Vihreiden puoluehallitus nimesi viikko sitten perjantaina työryhmän, joka valmistelee Oras Tynkkysen johdolla yhdenvertaisuusohjelmaa.

Puolueen tasa-arvotyöryhmän on tarkoitus julkistaa feminismin määritelmänsä ensi viikonlopun puolueristeilyn jälkeen. Puolueristeilyllä järjestetään feminismiseminaari, josta odotetaan kiihkeää keskustelua.

vihreät  feminismi  tasa-arvo 




Viite