Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät nuoret Pentti Oinoselle: Emme ole saaneet auringonpistosta

19.7.2011 11.56

Saija Räsänen

Vihreät nuoret ja opiskelijat olisivat valmiita muuttamaan avioliittolakia siten, että myös usean aikuisen ihmisen muodostamat liitot olisivat mahdollisia. Vihreiden nuorten periaateohjelman mukaan "avioliittolakia on muutettava siten, että laki ei määrittele puolisoiden sukupuolta eikä lukumäärää".

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen ehti jo epäillä Iltalehdessä, että vihreiden nuorten ajatukset moniavioisuudesta johtuvat liian tiukille ottaneesta helteestä ja auringonpistoksesta.

"Oinonen ajatelkoon, mitä Oinonen ajattelee. Hänellä on selvästi omanlaisensa käsitys maailmasta ja näin olkoon, onhan meillä mielipiteen vapaus. Keskustelua ei pidä pelätä ja keskustelu voi olla hyväksikin. Oinonen saa ajatella, että me ollaan saatu auringonpistos, jos se helpottaa hänen elämäänsä", sanoo vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Inka Venetvaara.

Vihreillä nuorilla ei vielä ole valmiina selkeää mallia moniavioisesta avioliitosta. Periaateohjelmassa asia mainitaan yhdessä lauseessa, eikä se Venetvaaran mukaan ole asialistalla "prioriteetti numero yksi". Tärkeämpänä hän pitää tällä hetkellä huolehtimista köyhimpien lapsiperheiden toimeentulosta ja sukupuolineutraalin avioliittolain läpi saamisesta.

"Itse ajattelen, että kaikilla osapuolilla olisi oikeus yhteiseen sukunimeen, ja varmasti omaisuuskysymykset tulisivat ajankohtaisiksi. Lasten kohdalla pitäisi miettiä ehkä aika lailla eri tavalla – yksi vaihtoehto olisi se, että juridisina huoltajina olisi kaksi henkeä yksiköstä, mutta miksipä ei huoltajastatusta voisi olla muillakin", Venetvaara pohtii.

Useammasta huoltajasta olisi Venetvaaran mukaan lapselle hyötyä esimerkiksi tapauksissa, joissa yksi tai molemmat vanhemmat menehtyvät. Tällöin lapsen ympärille jäisi aikuisia, jotka saisivat huoltajan roolin ja jotka olisivat olleet lapsen elämässä aina mukana.

Vihreät ei vielä puolueena aja moniavioista avioliittolakia, vaikka esimerkiksi Ruotsissa vihreät jo sitä vaativat. Venetvaara kuitenkin uskoo, että 10-20 vuoden kuluttua asia saattaa jo olla ajankohtainen.

 

nuoret  vihreät  perheet 
Viite