Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät pelkää ydinvoiman rapauttavan viimeisenkin uskon eduskuntaan

6.5.2010 15.19

Jenni Leukumaavaara

Vihreät jätti torstaina eriävän mielipiteensä hallituksen ydinvoimaesityksiin.

Hylkäysesityksessään vihreät toi esiin jo aiemmin ilmoittamansa näkemyksen siitä, että ydinvoiman lisärakentamista ei voida perustella yhteiskunnan kokonaisedun mukaisesti. Erityisen huolissaan vihreät on ydinvoimalupien hätiköidystä äänestysaikataulusta.

"Vuonna 2002, eli viimeksi kun ydinvoimasta päätettiin, talousvaliokunnalla oli kolme kuukautta aikaa kuunnella asiantuntijoita ja tehdä päätökset. Nyt aika on pahimmillaan typistymässä kolmeen viikkoon", vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo.

Edellisellä kierroksella talousvaliokunnalle, eli ydinvoimalupien päävaliokunnalle, lausuntonsa antoi kaikkiaan seitsemän valiokuntaa. Nyt lausunnon saattaa ehtiä antaa vain ympäristövaliokunta.

"Ei meillä ole erityistä tarvetta viivyttää ydinvoimapäätöstä, sillä se saattaisi jättää muita tärkeitä päätöksiä, kuten kaivoslain, syksyyn. Haluamme vain, että nyt oikeasti kuunnellaan asiantuntijoita ja käydään julkisuudessa keskustelua kaikista vaihtoehdoista", Niinistö sanoo. 

Oikeusministeri Tuija Brax muistutti puhemies Sauli Niinistön esiin nostamasta ehdotuksesta, että kansanedustajien mahdolliset jääviydet päättää ydinvoimaluvista pitäisi käydä läpi ennen äänestystä.

"Sen voi Suomessa tehdä vain perustuslakivaliokunta, ei esimerkiksi oikeusministeri. Jos puhemiehen tekemä vakava avaus nyt täysin unohdetaan, se on kyllä oireellista", Brax varoitteli. 

Niinistö, Brax ja Sinnemäki käyttivät tiedotustilaisuudessa muutenkin painavia sanoja. Heidän mukaansa lupien valmisteluprosessi on ollut tähän mennessä suljettua, minkä he pelkäsivät vaarantavan koko edustuksellisen demokratian ja vievän vaalirahakohun jälkeen rippeetkin äänestäjien luottamuksen.

"Ei ole eduskunnan arvovallalle eduksi, jos se näyttäytyy hallituksen ja lobbareiden kumileimasimena", Niinistö sanoo.

Vihreät aikoo jatkaa hallituksen esityksen kaatamista ja oman nollalinjansa ajamista. Lauantaina puolueen edustajat osallistuvat Helsingissä järjestettävään ydinvoiman vastaiseen mielenosoitukseen.

ydinvoima 
Viite