Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jyrkin paikalle? Alexander Stubb, Henna Virkkunen, Petteri Orpo ja Jan Vapaavuori ovat nousseet esiin pääministeri Jyrki Kataisen seuraajiksi.

Jyrkin paikalle? Alexander Stubb, Henna Virkkunen, Petteri Orpo ja Jan Vapaavuori ovat nousseet esiin pääministeri Jyrki Kataisen seuraajiksi.

Vihreät pohtii tulevaa: Vapaavuoren kanssa ”yhteistyöstä tulisi varmaan astetta vaikeampaa”

10.4.2014 12.14

Sammeli Heikkinen

Vihreillä ei ole suuria muutostoiveita hallitusohjelmaan, kun sitä käsitellään pääministerin vaihdon jälkeen kesäkuussa. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon mukaan puolueella ei ole tarvetta avata kolmen vuoden takaisten neuvotteluiden linjauksia edes ydinvoiman osalta.

Fennovoiman uutta periaatelupapäätöstä on ajettu vanhan täydennyksenä ja hallitusohjelmassa taas lukee, ettei hallitus anna uusia lupia.

”Ei siihen ole vihreiden näkökulmasta tarpeen puuttua. Se on hyvä kirjaus. Olemme sitä mieltä, että Fennovoiman luvan hyväksyminen merkitsisi lisäydinvoiman hyväksymistä. Ja sitä me emme hyväksy.”

Pääministeri Jyrki Katainen aikoo luopua kesällä kokoomuksen puheenjohtajuudesta ja samalla myös pääministerin paikasta. Kataisen seuraajaa ei vielä tiedetä. Julkisissa arvioissa vahvoina ehdokkaina on pidetty elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta, ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbia, kunta-, hallinto- ja liikenneministeri Henna Virkkusta sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Petteri Orpoa.

”Jos miettii kokoomuksen sisäistä politiikkaa, niin ei heillä ole ollut suuria linjaristiriitoja. Se tarkoittaa sitä, että hallitustyö jatkuu samanlaisena, valitaan sitten Vapaavuori, Virkkunen tai Orpo”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Alanko-Kahiluodon mukaan Kataisen ilmoitus syrjään astumisesta kotimaan politiikassa oli tavallaan odotettavissa. Ajankohtakin on jossain määrin ymmärrettävä, sillä esimerkiksi vuoden päästä – vaalien jälkeen – aika olisi voinut olla vielä hankalampi.

”Kansalaisen näkökulmasta ymmärrän kyllä arvostelunkin, kun hän ilmoitti lähdöstään heti sen jälkeen kun oli vaatinut itse vastuun kantamista.”

Kun pääministeri vaihtui kesken edellisen hallituksen kauden, uusi pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) piti pikaiset minihallitusneuvottelut. Alanko-Kahiluoto ei ole varma, onko vastaavia tulossa nyt.

Alanko-Kahiluoto uskoo, että pääministerin vaihtuminen kokoomuslaiseksi liberaalina pidetystä Kataisesta vaikka Vapaavuoreen luultavasti hankaloittaa vihreiden ja kokoomuksen yhteistyötä.

”Vapaavuori on vetänyt esimerkiksi ydinvoima- ja ilmastolakiasioissa aika jyrkkää ja ehdotonta linjaa. Jos hänestä tulee Kataisen seuraaja, yhteistyöstä tulee varmaan astetta vaikeampaa. Ei tietenkään mahdotonta, mutta vaikeusaste varmaan vähän kasvaa.”

Vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous pohtii ajankohtaista poliittista tilannetta Helsingissä 26. ja 27. huhtikuuta.

vihreät  hallitusohjelma  kokoomus  hallitusneuvottelut 
Viite