Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

Rukaamiselle loppu? Vihreät haluaa kesäajasta eroon.Juha Honkonen

Rukaamiselle loppu? Vihreät haluaa kesäajasta eroon.

Vihreät poistaisi kesäajan ja pakkosterilisaation

8.6.2014 11.53

Juha Honkonen

Vihreät pyrkii kesäajasta ja sukupuoltaan korjaavien pakkosterilisaatiosta luopumiseen. Puoluehallituksen päätösesitykset menivät Jämsän puoluekokouksessa läpi.

Esityksen kesäajasta luopumisesta oli tehnyt Turun seudun vihreät. Yhdistyksen hallituksen jäsen Tuomo Liljenbäck kävi puhujakorokkeella puolustamassa esitystä.

"Vitutuksen voimaa ei pidä aliarvioida. Kellojen rukkaaminen kahdesti vuodessa häiritsee unirytmiä jopa noin viikon", Liljenbäck puhui ja viittasi Yvonne Harrisonin tutkimukseen The impact of daylight saving time on sleep and related behaviours (Sleep Medicine Reviews 2013).

Tutkimuksen mukaan nukkumishäiriöt heijastuvat suoraan ihmisten terveyteen negatiivisesti sekä lisääntyneinä liikenneonnettomuuksina. Lisäksi kesäajasta luopuminen edistäisi esityksen mukaan tuottavuutta ja talouskasvua, sillä kellojen siirtäminen aiheuttaa epätarkoituksenmukaisia lisätöitä monilla aloilla, esimerkiksi kansainvälisessä tieto-, maksu- ja henkilöliikenteessä.

Toimivalta kesäaika-asiassa kuuluu Euroopan unionille. Siten mahdollisen kesäajasta luopumisen tulisi tapahtua EU:n laajuisesti. Puoluekokous kehottaa tuoreen päätöksensä mukaisesti vihreitä europarlamentaarikkoja, kansanedustajia ja hallitusryhmää osaltaan edistämään kesäajasta luopumista.

 

Pakkosterilisaatiosta luopumisesta esityksen oli tehnyt Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vino.

Voimassaoleva laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta edellyttää, että ihminen on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön ennen kuin hänet voidaan vahvistaa kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen. Vihreiden puoluekokokous pitää lain vaatimusta sterilisaatiosta epäinhimillisenä ja ihmisen itsemääräämisoikeutta loukkaavana.

"Ihmisen kyky olla hyvä vanhempi ei häviä juridisen sukupuolenvahvistuksen seurauksena. Ruotsissa sterilisaatiovaatimuksesta luovuttiin joulukuussa 2012. Puoluehallitus katsoo, että Suomen translakia olisi uudistettava Ruotsin esimerkin mukaisesti", läpi menneessä esityksessä sanotaan.

Samalla vihreät pyrkii sterilisaation ikärajan alentamiseen. Puoluekokouksessa äänestettiin kolmesta ikärajavaihtoehdosta: 18 ja 25 vuodesta sekä nykyisestä 30 vuodesta. Puoluehallituksen esittämä 25 vuotta voitti.

 

 

 

vihreät  puoluekokous  jämsä  kesäaika 
Viite