Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Katekismus.
opetus uusiksi. Vihreät haluavat lukioon lisää oppia ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta. 

opetus uusiksi. Vihreät haluavat lukioon lisää oppia ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta. 

Vihreät poistaisi uskonnon erityisaseman – historiasta pidetään kiinni

13.2.2014 11.31

Juha Honkonen

Vihreät ei pidä perusteltuna, että lukion uskonnolla ja terveystiedolla on lain turvaama erityisasema, joka estää muuttamasta oppiaineita samalla tavalla valinnaiseksi kuin esimerkiksi biologiaa ja historiaa. Reaaliaineiden muuttamista valinnaiseksi kannattaa lukiouudistusta pohtinut opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä.

”Jos yksittäisten oppiaineiden pakollisuudesta halutaan luopua, tulisi silloin tarkastella kaikkia oppiaineita samalta viivalta”, sanotaan viikko sitten valmistuneessa vihreän eduskuntaryhmän lausunnossa.

Vihreissä uskonnon poikkeuksellisen vahvaa asemaan pidetään kummallisena. Tilalle puolue haluaisi maailmankatsomustiedon. Se pitäisi sisällään uskontotietoa, elämänkatsomustietoa ja etiikkaa. Vihreä ryhmä ei kannata työryhmän ehdotusta muuttaa esimerkiksi historia valinnaiseksi.

”Lukion yleissivistystä ei pidä heikentää. Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat jo nykyäänkin nuoria huolestuttavan vähän”, ryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

Työryhmän esityksessä mainitaan, että yhteiset, eräänlaiset metodiopinnot antaisivat kuvaa oppiaineiden luonteesta. Vihreät näkee tällaiset esittelykurssit varsin turhiksi.

Vihreiden mielestä lukio-opinnoissa tulisi sen sijaan lisätä läpileikkaavien teemojen, kuten ympäristökasvatuksen, kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen käsittelyä.

Työryhmä ehdottaa kolmea eri vaihtoehtoa, joissa A-vaihtoehdossa on eniten valinnaisuutta ja C-vaihtoehdossa vähiten. Vihreät ja opetusministeri Krista Kiuru (sdp) eivät kannata mitään esitetyistä muutosmalleista. Ministeriö valmistellee oman esityksensä tämän vuoden aikana.

Eduskuntaan on tulossa toinenkin opintojen valinnaisuutta koskeva ehdotus, kansalaisaloite pakkoruotsin poistamisesta.

Alanko-Kahiluodon mukaan vihreillä ei vielä ole asiaan yhteistä mielipidettä.

”Opetusasioihin olemme kyllä yleensä löytäneet yhteisen kannan ja uskon, että niin nytkin.”

Vihreä valtuuskunta kannatti muutama vuosi sitten ruotsin valinnaisuuden kokeilemista Itä-Suomessa. Kokeilu kaatui rkp:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön vastustukseen.

uskonto  vihreät  koulutus  historia 
Viite