Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Vanha koulu.
Kaikki ennallaan? Vihreät haluavat ravistella suomalaisten koulujen opetuskäytäntöjä.SXC

Kaikki ennallaan? Vihreät haluavat ravistella suomalaisten koulujen opetuskäytäntöjä.

Vihreät pudottaisi opettajan jalustalta ja veisi hänet atk-kurssille

1.3.2011 13.25

Saija Räsänen

Vihreät haluaa irrottaa oppilaat pulpeteista. Puolue julkisti tänään tiistaina näkemyksensä uuden Suomen kouluista. Vihreiden mielestä nykymalli, jossa yksi ihminen puhuu luokan edessä muiden kuunnellessa hiljaa, ei enää toimi.

"Voisin ottaa vaarini ja pudottaa hänet nykyluokkaan. Se pärjäisi siellä ihan hyvin, koska mikään ei ole muuttunut", sanoi varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi vihreiden tiedotustilaisuudessa.

Nykykoulu tuottaa Kasvin mielestä oppilaita "kuin meetwurstipötköjä" - kaikkia kasvatetaan saman mallin mukaan eikä yksilöllisiä tekijöitä oteta tarpeeksi huomioon. Vihreät kiinnittäisi huomiota suomalaiseen kouluviihtyvyyteen, joka viimesyksyisessä WHO:n koululaistutkimuksessa osoittautui kehnoksi.

Viihtyvyyden parantaminen vähentäisi koulupudokkaiden määrää, uskovat vihreät.

Tietotekniikan tärkeys tunnustetaan jo monessa koulussa, mutta sitä ei vihreiden mukaan osata hyödyntää pedagogisesti. Kun opettajilta puuttuvat medialukutaidot, heidän on vaikea opettaa niitä oppilailleenkaan.

Vihreät antaisi esimerkiksi lukiolaisten käyttää tietokoneita ylioppilaskirjoituksissa ja etsiä lähteitä internetistä. Kasvin mukaan toimiva tiedonhaku edellyttää pohjatietoja, sillä verkosta on vaikea löytää ja poimia sopivaa tietoa vain veikkaamalla.

Niin Kasvi kuin vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäkikin painottivat korkeakoulutuksen säilyttämistä maksuttomana kaikille. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Inka Venetvaara muistutti, että alempi koulutus maksaa jo nyt.

"Toinen astekaan ei ole maksuton. Joissakin lukioissa on kerätty jopa laittomia materiaalimaksuja, ja tietenkin kirjat ja ylioppilaskirjoituksiin osallistuminen maksavat", Venetvaara sanoi.

vihreät  koulutus 
Viite