Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät varoittavat pilviparatiiseista

1.10.2009 15.38

Josi Tikkanen

Pilvipalvelut vaativat lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia, huomauttaa Vihreiden tietoyhteiskuntapoliittinen työryhmä.

Työryhmän mukaan hyvä esimerkki pilvipalvelimien ongelmista nähtiin viime kesänä, kun Amazon poisti asiakkaidensa Kindle-lukulaitteista näiden jo ostamat George Orwellin Animal Farm- ja 1984-teokset. Amazonilla ei ollutkaan oikeuksia myydä niitä sähköisinä versioina.

Työryhmä käsitteli asiaa kokouksessaan Openmind -tapahtuman yhteydessä Tampereella.

Pilvipalveluiksi kutsutaan verkkopalvelimille siirtyvien sisältöjen, sovellusten ja laskennan kokonaisuutta. Työryhmän mukaan kuluttajille pilvipalvelut merkitsevät myös joustavuutta ja tehokkuutta: maksetaan vain siitä mitä todella tarvitaan.

"Vaarana on, että tulevaisuudessa informaatio ja informaation käsittely liikkuu pääomien tapaan sinne, missä sitä kontrolloidaan vähiten. Näin palveluntarjoaja voi välttää vastuun esimerkiksi silloin, jos informaatiota katoaa tai se joutuu vääriin käsiin. Veroparatiisien tilalle voi syntyä pilviparatiiseja", toteaa työryhmän puheenjohtaja Jyrki Kasvi.

Pilviparatiisien vastapainoksi pilvipalveluiden tuottajia tulisi vihreiden mukaan houkutella sijoittumaan palvelinkeskuksensa yhteiskunnallisen vakauden, toimivan infrastruktuurin ja johdonmukaisen lainsäädännön perusteella.

Mikäli Suomi tahtoo olla pilvipalveluiden kärkimaita, sen lainsäädännön tulee seurata teknistä kehitystä ja turvata pilvipalveluiden tietoturva kuin yksityisyyden suoja.

Parhaiten tämä voitaisiin saavuttaa säätämällä yleinen ja teknologianeutraali tietoturvalaki, jota tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on ehdottanut. Suomen tulee lisäksi toimia vastaavan lainsäädännön toteuttamiseksi EU:n tasolla.

"Tietoturvaan ja yksityisyyden suojaan kohdistuu jo tällä hetkellä uhkia sen takia, että tietoliikenneyhteydet väistämättä kulkevat myös muiden maiden alueilla. Ruotsin FRA-lain vaikutus Suomeen on tästä hyvä esimerkki."

Työryhmän mukaan pilvipalveluiden yleistyminen lisää riskejä entisestään.

"On itsestään selvää, että vieraiden maiden hallituksia, yrityksiä tai rikollisia mahdollisesti kiinnostavaa tietoa, esimerkiksi yrityssalaisuuksia tai viranomaisten henkilörekistereitä ei voida siirtää pilvipalveluihin. Myöskään kriisitilanteissa välttämätöntä tietoliikennekapasiteettia ei saa siirtää pelkästään pilvipalveluiden varaan, Kasvi toteaa.

kuluttaja  internet 




Viite