Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Niinistö.
Jotain rajaa. Ville Niinistö haluaa eduskunnan ydinvoimaintoilijat kuriin.

Jotain rajaa. Ville Niinistö haluaa eduskunnan ydinvoimaintoilijat kuriin.

Vihreät: Ydinvoimaperustelut eivät kestä päivänvaloa

8.5.2010 12.14

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden puheenjohtajan, työministeri Anni Sinnemäen mielestä suurimpien puolueiden ydinvoimakiirehtiminen johtuu siitä, etteivät perustelut kestäisi perusteellista ja julkista käsittelyä.

"Väitteet päästövähennyksistä, energiankulutuksen kasvusta tai huoltovarmuudesta ovat niin heikolla pohjalla, että ydinvoimalobby pelkää niiden murentuvan tarkassa käsittelyssä", Sinnemäki sanoi vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö otti pihteihinsä etenkin talousvaliokunnan puheenjohtajan Jouko Skinnarin.

"Fennovoiman osakkaan, eli Lahden Energian, hallituksen jäsen Jouko Skinnari haluaa lausunnon ydinvoimaluvista vain yhdeltä valiokunnalta. Eikö innokkaimpien ydinvoimahalaajien röyhkeydellä ole mitään rajaa edes kansanvallan pyhätössä, eduskunnassa?" Niinistö kysyy.

Vihreät vaatii, että ydinvoimaluvat on käytävä läpi vähintään samalla laajuudella kuin vuonna 2002, jolloin lausunnot talousvaliokunnalle antoi kaikkiaan seitsemän valiokuntaa.

Hieman yllättäen valtuuskunnan poliittisessa keskustelussa Kreikan talouskriisi puhututti jopa ydinvoimaa enemmän. Vihreät kannattaa apupaketin myöntämistä Kreikalle.

Sinnemäki korosti päätöksen olevan hankala, mutta välttämätön.

"Sehän tuntuu vähän siltä kuin lainaisi rahaa kaverille, joka on ollut vähän holtiton. Välttämättä ei saa rahoja takaisin, mutta haluaa silti, että ystävä pääsisi jaloilleen", Sinnemäki kuvaili apupaketin myöntämistä.

Sinnemäen mielestä hallitus, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ja talouskomissaari Olli Rehn (kesk) ovat toimineet kriisissä mallikkaasti.

Valtuuskunnan tuntoja ydinvoimasta ja muustakin

Kansanedustaja Timo Juurikkala:

"Ymmärtävätkö Katainen, Pekkarinen, Skinnari ja muut, millaisen imagon he Suomelle hankkivat: Finland, the nuclear state."

Kansanedustaja Kirsi Ojansuu:  

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä: Saksa isona maana itse lipsui taloussopimuksista ja sille annettiin se tuosta vaan anteeksi. Miksi sen jälkeen muutkaan maat välittäisivät rajoista? Mutta besserwisseröinti ei nyt auta, on pakko tehdä jotain.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala:

EU-komissio on pyytänyt Suomelta lisätietoja Fennovoimasta selvittääkseen, aikooko yhtiö myydä osakkailleen halvempaa sähköä. On selvitettävä, onko tässä ihan puhtaat jauhot pussissa.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen:

"Toivotamme tänne meille tervetulleeksi esimerkiksi kaikki ne keskustalaiset, jotka ovat kyllästyneet tsoukkailuun ja ne kokoomuslaiset, jotka eivät usko vihreyden löytyvän Tikkurilan värikartasta. Tarjoamme vaihtoehdon tähän eriskummalliseen tilanteeseen, jossa puolueet vaihtavat mielipiteitään mainostoimistojen toiveiden mukaan."

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto:

"Hallitustamme on kritisoitu siitä, että asioista päätetään suljettujen ovien takana. Kysynkin, voisiko tätä prosessia avata enemmän kansalaisille? Helsingin valtuuston kasvisruokakeskustelun menestys YouTubessa kertoo, että poliitikkojen argumentointi kiinnostaa kansalaisia - argumentoinnin tasosta riippumatta."

Vapaa kirjailija Rosa Meriläinen:

"Kun laitan silmät kiinni ja oikein mietin meidän mahdollisuuksiamme, näen... Pekka Haaviston! Siinäpä meillä oiva presidenttiehdokas. Nyt pitää enää saada Pekka suostumaan."

ydinvoima  vihreät 
Viite