Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät ja vasemmisto ovat tekemässä turkistarhauskiellossa historiaa

4.10.2012 14.58

Anu-Elina Lehti

Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite on näinä päivinä pääsemässä 50 000 allekirjoituksen tavoitteeseen. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat ryhmittymässä lakialoitteen taakse.

Vihreän Langan tavoittamat politiikan tutkijat eivät muista vastaavaa tapahtuneen.

Pohjanmaan tarhaajia edustava rkp onnistui ujuttamaan hallitusohjelmaan kirjauksen: ”Hallitus tukee edelleen turkistuotannon kehittämistä vastuuta tuntevana elinkeinona.”

Politiikan tutkijan Ville Pernaan mukaan on erittäin harvinaista, että hallituspuolueet asettautuvat hallitusohjelmaa vastaan. Usein vaikeat kysymykset naamioidaan ”omantunnon kysymyksiksi”, jolloin hallituspuolueet ovat voineet äänestää kantansa mukaisesti esimerkiksi ydinvoimaan tai uskontoon liittyvissä tapauksissa.

Politiikan tutkijan Vesa Vareksen mukaan on epätavallista, että hallituspuolue istuu hallituksessa, mutta on samaan aikaan eri mieltä hallitusohjelmasta. Aikaisemmin sama tilanne on poikkeuksetta johtanut puolueen eroon hallituksesta.

”Yleensä mölyt pidetään mahassa, vaikka hallitus tekisi puolueen linjan vastaisia linjavetoja.”

Vares arvelee, että asioihin suhtaudutaan nykyään lyhytjänteisemmin kuin ennen. Lisäksi nykyinen hallitus on poikkeuksellinen ja monien mielestä hyvin hankala yhdistelmä.

”Olen aika varma, että muut hallituspuolueet pitävät vihreiden ja vasemmiston linjausta populismina.”

Suuria poliittisia selkkauksia on tapahtunut Suomessa vain harvoin. Skdl joutui 1982 eroamaan Kalevi Sorsan II -hallituksesta, sillä se äänesti hallituksen esittämää puolustusmäärärahojen lisäämistä vastaan. Kristillisten ministeri Toini Kankaanniemi erosi Esko Ahon hallituksesta 1994, kun Suomi liittyi EY:n jäseneksi.

Pernaa sanoo, että vihreiden ja vasemmiston intoon tukea hallitusohjelman vastaista lakialoitetta voi suhtautua myös kyynisesti. Kunnallisvaalit ovat ovella ja se näkyy poliittisissa ulostuloissa.

Aloitteen läpimeno on varsin epätodennäköistä, sillä sitä vastustavat kaikki muut puolueet.

Pernaa vertaa tilannetta perussuomalaisten räksytykseen EU:n tukipaketeista. Kokonaisvaltainen politiikan muutos onnistuu vain jos saa taakseen riittävän suuren tuen muilta puolueilta.

Rkp:n puoluesihteeri Johan Johansson pitää vihreiden ja vasemmiston päätöstä hurjana. Hänen mukaansa turkistarhaus työllistää Suomessa noin 20 000 ihmistä. Esimerkiksi Uusikaarlepyyssä turkistarhauksen rooli työnantajana on suurempi kuin Nokialla oli Salossa.

”Olisi aika uskomatonta, että Suomeen tulisi hallitus, joka lakkauttaisi näin monta työpaikkaa. En usko, että sellaista hallitusta tai eduskuntaa saadaan kokoon, joka näin tekisi.”

”Meidän näkemys on, että hallitusohjelman lausuma antaa vahvan tukensa sille, että turkistarhaus jatkuu toistaiseksi.”

Lakialoitetta ovat koordinoineet Eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-liitto, Oikeutta eläimille ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.
Viite