Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Antti-Juhani Johansson

Vihreät: Ydinsähkö ei tule olemaan uusiutuvaa energiaa halvempaa

9.3.2010 10.43

Jenni Leukumaavaara

Uusien tutkimusten mukaan ydinsähkö ei tule olemaan juurikaan uusiutuvia energiavaihtoehtoja halvempaa, eikä ydinvoiman lisärakentamista näin ollen voi perustella vain taloudellisilla seikoilla. Yhteiskunnan kokonaisetua on arvioitava riittävän laajasti.

Näin linjasivat vihreät ydinvoimanäkemystään puheenjohtaja Anni Sinnemäen ja varapuheenjohtaja Oras Tynkkysen johdolla.

"Halpa sähkö on ollut tärkeä kilpailutekijä teollisuudelle. On kuitenkin todennäköistä, että eurooppalaisilla yhteissähkömarkkinoilla Suomella ei ole varaa pitää sähkönsä hintaa alhaisena. Tai sitten voi käydä niin, että Suomesta tulee merkittävä ydinsähkön viejä, jos muualla maksetaan enemmän", Sinnemäki sanoo.

"Fortum on sanonut ihan suoraan, ettei ydinvoima ole niin halpaa kuin on ehkä annettu ymmärtää", Tynkkynen sanoo.

Vihreiden mielestä Olkiluoto 3:sta on otettava opiksi. Heidän mukaansa yksikään vuoden 2002 periaatepäätöksessä esitetyistä lupauksista ei ole toteutunut. Voimalan piti valmistua vuonna 2009, nyt tähtäin on vuodessa 2012. Hinnaksi arvioitiin 2,5 miljardia euroa, mutta nyt summa on jo viisi miljardia euroa.

Vihreät aikoo eduskunnassa äänestää nollavaihtoehdon ja uusiutuvien energiavaihtoehtojen puolesta. Tiedossa on, että tällä hetkellä enemmistö kansanedustajista kannattaa yhden lisäydinvoimalan rakentamista. Vihreät ei aio mahdollisen tappion jälkeen marssia ulos hallituksesta.

"Yhdenkään ydinvoimalan rakentaminen ei esty, vaikka vihreät lähtisivät hallituksesta. Jos estäisi, voisimme lähteäkin. Nyt ajamme nollavaihtoehtoa ja toivomme, että nykytiedoilla kansanedustajien mielipide voi muuttua", Tynkkynen sanoo.

Vihreät vaativat, että nollavaihtoehto, eli voimakkaampi panostus tehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan, pitää arvioida samoin kriteerein kuin ydinvoimavaihtoehdotkin.

Hallitus päättää uusista ydinvoimalahankkeista kevään aikana. Kokoomus kannattaa lupaa kaikille kolmelle hakijalle, muut puolueet eivät ole ilmoittaneet tarkkoja toiveitaan.

Juttua on päivitetty kello 12.31. Olkiluodon kolmannen reaktorin on nykyarvion mukaan määrä valmistua vuonna 2012 eikä 2010, kuten jutussa alunperin väitettiin.

ydinvoima  uusiutuvat 
Viite