Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.runcynthiarun.org

Cynthia McKinney
Vihreä vaihtoehto. Cynthia McKinney haaveilee miljoonista äänistä syksyn vaaleissa. www.runcynthiarun.org

Vihreä vaihtoehto. Cynthia McKinney haaveilee miljoonista äänistä syksyn vaaleissa.

Vihreä McKinney haastaa Obaman ja McCainin

7.8.2008 13.12

Lasse Leipola

Vihreät hakevat näkyvää roolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Puolueen tavoitteena on ennätykselliset viisi prosenttia äänistä.

Yhdysvaltojen vihreät valitsivat heinäkuussa presidenttiehdokkaakseen Cynthia McKinneyn, joka on toiminut kuusi kautta demokraattien kongressiedustajana ja tullut tunnetuksi muun muassa presidentti George W. Bushin hallinnon ankarana arvostelijana.

”On selvää, että demokraattien ja republikaanien arvot eivät ole vihreän puolueen arvoja. Uskon vilpittömästi, että enemmistö tästä maasta kannattaa vihreitä arvoja”, McKinney sanoi puheessaan valinnan jälkeen.

Hänen mukaansa vihreistä voi tulla Yhdysvaltojen tärkein oppositiopuolue.

McKinney siirtyi demokraateista vihreisiin viime syksynä ja ryhtyi kampanjoimaan presidenttiehdokkuutensa puolesta. Heinäkuun alussa hän valitsi varapresidenttiehdokkaakseen toimittaja Rosa Clementen. Clemente tunnetaan myös hip hop -aktivistina.

Kaksikon asettama viiden prosentin tavoite on äärimmäisen haastava, sillä mielipidemittaukset ennustavat pienpuolueiden yltävän yhteensä vain noin yhden prosentin kannatukseen. Vuoden 2004 presidentinvaaleissa vihreiden ääniosuus jäi 0,1 prosenttiin.

Neljä vuotta aiemmin vihreiden ehdokas Ralph Nader keräsi mittavat 2,7 prosenttia äänistä ja vihreitä syytettiin demokraattien Al Goren vaalikampanjan pilaamisesta. Gore hävisi vuoden 2000 vaalit George W. Bushille hyvin pienellä marginaalilla.

Nader pyrkii tänä vuonna presidentiksi itsenäisenä ehdokkaana.

Vihreiden äänisaalis saattaa tänäkin vuonna vaikuttaa demokraattien menestykseen, sillä McKinney kilpailee demokraattiehdokas Barack Obaman kanssa paitsi perinteisesti puolueiden välillä liikkuvista, myös tummaihoisista äänestäjistä.

vaalit 
Viite