Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

Suuret saappaat. Euroopan vihreissä moni on valmis muuttamaan sääntöjä, jotta Daniel Cohn-Bendit voi jatkaa parlamenttiryhmän johdossa. Jukka Vahti

Suuret saappaat. Euroopan vihreissä moni on valmis muuttamaan sääntöjä, jotta Daniel Cohn-Bendit voi jatkaa parlamenttiryhmän johdossa.

Vihreät etsivät johtotähteä euroryhmälleen

9.4.2009 14.00

Jukka Vahti

Mikrofonitelineet tärisivät ja pölyt karisivat kaiuttimista Euroopan parlamentin istuntosalissa Brysselissä, kun vihreiden parlamenttiryhmän puheenjohtaja Daniel Cohn-Bendit piti puheensa pari viikkoa sitten.

Puheesta toivottiin vihreiden eurovaalikongressin kliimaksia, ja sellainen se myös oli.

Ranskalais-saksalainen Cohn-Bendit on eurooppalaisen politiikan supertähti, joka pystyy omalla nimellään ja äänimäärällään heiluttamaan vihreiden kannatusprosenttia eri maissa. Kesän eurovaaleissa hän on ehdolla Ranskassa.

Cohn-Bendit on ollut vihreiden parlamenttiryhmän johdossa vuodesta 2002. Nyt 64-vuotiaan europarlamentaarikon pitää ryhmän rotaatiosääntöjen mukaan astua syrjään.

Monien mielestä on jo aikakin, sillä vihreiden johto tarvitsee sukupolvenvaihdosta. Moni on kuitenkin valmis muuttamaan sääntöjä, jotta parlamenttiryhmä voi pitää kiinni keulakuvastaan. Cohn-Benditin jättämää aukkoa ryhmän johdossa on lähes mahdotonta täyttää.

Myöskään toinen nykyinen puheenjohtaja, italialainen Monica Frassoni ei jatka tehtävässään, joten johtokaksikko saattaa mennä kokonaan uusiksi.

Vihreiden ryhmän puheenjohtajat valitaan ensi syksynä.

Saksalaista Rebecca Harmsia pidetään todennäköisimpänä puheenjohtajaehdokkaana. Toinen mahdollinen vaihtoehto on tunnettu luxemburgilainen europarlamentaarikko Claude Turmes.

Toisaalta Harms ja Turmes ovat epätodennäköinen johtajapari, koska molemmat ovat ansioituneet erityisesti ilmasto- ja energia-asioissa.

Cohn-Bedit ei pidä omaa jatkamistaan täysin mahdottomana.

”Tällä hetkellä jatkokausi puheenjohtajana ei ole tavoitteeni. Mutta se riippuu uuden ryhmän tilanteesta vaalien jälkeen”, Cohn-Bendit totesi Vihreälle Langalle Brysselissä.

Suomalaisen vuoro?

Euroopan vihreiden vaalikongressissa Brysselissä monet uskoivat Satu Hassin ja Heidi Hautalan mahdollisuuksiin vihreiden parlamenttiryhmän puheenjohtajaehdokkaina, mikäli heidät valitaan kesällä europarlamenttiin.

Hautala ei halua kommentoida halukkuuttaan tehtävään ennen vaaleja. Hautala oli ryhmän puheenjohtaja 1999–2001.

Hassi sanoo olevansa kiinnostuneempi nykyisistä tehtävistään parlamentin ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana ja vihreiden ympäristövaliokuntaryhmän vetäjänä, mikäli jatkaa europarlamentissa.
”Niissä pääsen vaikuttamaan juuri sellaisiin asioihin, jotka minua eniten kiinnostavat ja joista eniten tiedän”, Hassi sanoo.

vihreät 
Viite