Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Europarlamentaarikko Satu Hassi.
Oikeuksien puolesta. Satu Hassi vaatii, että perusoikeuksia kunnioitetaan myös netissä. Tiina Jutila / Vihreät

Oikeuksien puolesta. Satu Hassi vaatii, että perusoikeuksia kunnioitetaan myös netissä.

Vihreät junttasivat muutoksen parlamentin nettipakettiin

22.4.2009 14.59

Vihreä Lanka

Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunta hyväksyi eilen tiistaina niin sanotun telekom-paketin, jolla halutaan muun muassa lisätä operaattorien välistä kilpailua.

Valiokunta äänesti samalla vihreiden tekemän muutosehdotuksen puolesta. Muutoksen ansiosta verkon käyttäjien perusoikeuksia ja sananvapautta ei saa rajoittaa ilman tuomioistuimen ennakkolupaa.

”EU-maiden hallitusten pitää nyt ottaa vakavasti se, että europarlamentin teollisuusvaliokunta jo toisen kerran selkeästi tuki perusoikeuksien kunnioittamista myös netissä. Se ei kerta kaikkiaan käy, että sananvapaudessa palataan keskiaikaan silloin, kun on kyse uusista viestintämuodoista”, sanoo vihreiden euroedustaja Satu Hassi.

Muun muassa Ranska ja Suomi ovat esittäneet, ettei verkon käyttäjien oikeuksia koskevaa kohtaa kirjattaisi varsinaiseen lakitekstiin, vaan ainoastaan johtolauseeseen, jolloin se olisi vain ohjeellinen.

Hassin mukaan vihreiden ja Euroopan parlamentin ajama linja on sopusoinnussa Suomen tähänastisen lainsäädännön kanssa.

”Suomessa esimerkiksi poliisi ei saa käyttöönsä kansalaisten soittamia puheluita koskevia teletunnistetietoja ilman tuomioistuimen lupaa, joka voidaan antaa vain jos kyse on tarpeeksi vakavan rikoksen tutkinnasta. Samaa periaatetta pitää noudattaa myös internetin sananvapauden ja kansalaisoikeuksien suhteen”, Hassi sanoo.

vihreät  digioikeudet 


Lisää aiheesta:Viite