Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

youtube.com

Joschka Fischer ajaa BMW:llä.
Myyntimies. Viime vuosina Fischer tehnyt bisnestä BMW:n ohella monen muunkin suuryrityksen konsulttina.youtube.com

Myyntimies. Viime vuosina Fischer tehnyt bisnestä BMW:n ohella monen muunkin suuryrityksen konsulttina.

Vihreiden konkaripoliitikko automerkin mannekiiniksi - puolue hämmästyi

3.12.2013 11.02

Jukka Vahti

Saksan entisen ulkoministerin, vihreän puolueen legendoihin kuuluvan Joschka Fischerin esiintyminen BMW:n automainoksessa herättää närää Saksan vihreissä.

Aktiivipoliitikkovuosiensa jälkeen puolueeseen etäisyyttä ottanut Fischer noutaa mainoksessa tuliterän autonsa suoraan BMW:n tehtaalta, missä firman sadat työntekijät todistavat, kuinka "entisen ulkoministerin unelma toteutuu".

Mainoksessa autolla ajellessaan Fischer myös soveltaa omaa kuuluisaa lausahdustaan "I´m not convinced", jonka hän suuntasi pöytää hakaten alkuvuodesta 2003 Irakin sodan alla turvallisuuskonferenssissa Yhdysvaltojen silloiselle ulkoministerille Donald Rumsfeldille.

Toisin kuin Irakin sodan perusteista, mainoksen sähköautosta Fischer kertoo olevansa vakuuttunut.

Viime vuosina Fischer tehnyt bisnestä BMW:n ohella monen muunkin suuryrityksen konsulttina. Paljon huomiota saanut automainos sai kuitenkin monen näkyvän saksalaisen vihreän ärsyyntymään muun muassa siksi, että sähköauton ekologisuus riippuu pitkälti siitä, miten sen käyttämä sähkö on tuotettu.

Der Spiegelin siteeraama berliiniläinen vihreä kaupunginvaltuutettu Anja Schillhaneck esimerkiksi totesi Twitterissä, että "Joschka halventaa ennen kaikkea itseään. Idioottimaista ja tarpeetonta. Ja ärsyttävää."

Saksan vihreiden nuortenjärjestön puheenjohtaja Theresa Kalmer puolestaan totesi, että "on surullista, että Joschka asettaa itsensä eturiviin sellaisen firman puolesta, jolla ei ole mitään tekemistä vihreän politiikan kanssa."

Fischerin puolustajat taas ovat todenneet, että ainakin hän tekee lobbaustaan läpinäkyvämmin kuin toinen 2000-luvun alun johtava saksalaispoliitikko, entinen liittokansleri Gerhard Schröder (spd), jonka rooli venäläisen energiayhtiö Gazpromin konsulttina on herättänyt runsaasti arvailuja.

Autoteollisuuden ja poliitikkojen väliset suhteet ovat olleet viime aikoina esillä Saksassa muutenkin: Daimlerin päälobbaajaksi nimetty Eckart von Klaeden siirtyi tehtäväänsä suoraan liittokanslerin toimistosta ja BMW:n omistava Quandtin perhe paljastui tänä syksynsä kristillisdemokraattisen puolueen suurrahoittajaksi. 

Joschka Fischerillä ei tiedetä olleen poliittikkovuosinaan erityisiä yhteyksiä autoyhtiöihin. Konsulttiyhtiönsä hän perusti pari vuotta politiikasta vetäytymisensä jälkeen.

vihreät  sähköautot  Saksa 
Viite