Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Tiedotustilaisuus.
Koulujen puolella. Vihreiden Ville Niinistö ja Pekka Haavisto esittelivät vihreiden teesit peruskoulujen pelastamiseksi.Lasse Leipola

Koulujen puolella. Vihreiden Ville Niinistö ja Pekka Haavisto esittelivät vihreiden teesit peruskoulujen pelastamiseksi.

Vihreiden kova vaalilupaus: kouluista ei säästetä!

9.10.2012 14.29

Lasse Leipola

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vakuutti tänään tiistaina, että vihreät tulevat kuntapäättäjinä puolustamaan koulujen rahoitusta. Hän muistutti, että vihreät ovat onnistuneet estämään kouluihn kohdistuvat säästöt Helsingissä ja yrittivät estää vastaavat säästöt Vantaalla.

Niinistön mukaan peruskoulujen tukeminen on hyvää hyvinvointipolitiikkaa, koska se koskee koko kansaa.

”Monet masentuneet ovat edellisen laman lapsia. Nämä virheet on tällä kertaa vältettävä. Kouluista säästäminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä säästöjä suuremmat kulut”, Niinistö sanoi eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Samalla esiteltiin vihreiden viisi teesiä peruskoulujen parantamiseksi. Yhtenä huolestuttavana kehityksenä vihreät näkee koulujen eriarvoistumisen.

”Jos koulujen tasa-arvoisuuden varmistamisessa epäonnistutaan, ajaudutaan takaisin kohti luokkayhteiskuntaa, jossa tasapuoliset mahdollisuudet menestyä eivät toteudu”, Niinistö sanoi.

Vihreiden jo aiemmin julkisuudessa vaatimat sitovat normit koulukuraattorien ja -psykologien määrälle voivat edetä jo tulevana talvena, kun sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltava oppilashuoltolaki etenee hallituksen käsiteltäväksi.

”Tähän lakiin olisi saatava sitovat normit ja keskustelu siitä olisi aloitettava nyt. Meidän tietojen mukaan sitä ei ole valmistelussa käsitelty”, Niinistö sanoi.

Vihreiden peruskouluteesit

  • Vihreät kuntapäättäjät sitoutuvat torjumaan koulusäästöjä koko maassa.
  • Koulujen välisen eriarvoisuuden ja oppimistulosten erojen kasvu on pysäytettävä.
  • Sitovat normit oppilashuoltoon: 800 oppilasta kohti pitäisi olla vähintään yksi kuraattori ja 1500 oppilasta kohti vähintään yksi koulupsykologi. Terveydenhoitajien ja lääkäreiden osalta nykyiset suositukset pitää muuttaa normeiksi.
  • Paras lääke koulujen levottomuuteen on pienet ryhmäkoot ja riittävä henkilökunta – ei kovaotteinen kuri.
  • Osaavat ja motivoituneet opettajat ja kouluavustajat ovat koulujemme vahvuus. Opettajien mahdollisuuksia keskittyä opettamiseen ja oman työnsä kehittämiseen on parannettava. Opetusryhmät tulee pitää pieninä, jotta he voivat tehdä työnsä hyvin.
  • Hintalappu? Kuraattorien ja psykologien lisääminen maksaisi vihreiden mukaan yhdeksän miljoonaa euroa. Ryhmäkokojen pienentämiseen riittänee hallituksen jo hyväksymä 60 miljoonaa euroa, jos se kohdistetaan oikein ja sen käyttöä valvotaan.

kuntavaalit 
Viite