Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Anni ja ankeat ajat.
Vaikeat ajat. Hallituksen ydinvoimapäätökset, pitkä hallituskausi ja vaalien lähestyminen ovat nostaneet Anni Sinnemäen ja vihreät tikun nokkaan.Antti-Juhani Johansson

Vaikeat ajat. Hallituksen ydinvoimapäätökset, pitkä hallituskausi ja vaalien lähestyminen ovat nostaneet Anni Sinnemäen ja vihreät tikun nokkaan.

Vihreiden kuherruskuukaudet politiikassa ovat ohi

22.4.2010 15.09

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden vetovoima on nuupahtanut tuoreissa mielipidetutkimuksissa, eivätkä hallituksen tällä viikolla tekemät ydinvoimapäätökset välttämättä ainakaan paranna tilannetta.

Kokoomuslaisen Nykypäivän julkaiseman puoluetutkimuksen mukaan vihreiden äänestämisen houkuttelevuus on laskenut puolueista eniten vuoden takaiseen verrattuna.

Tutkimuksen mukaan muiden puolueiden kannattajat suhtautuvat vihreisiin aiempaa penseämmin, mutta usko horjuu myös omien joukossa. Suomen Kuvalehden teettämän tutkimuksen mukaan vihreiden kannattajat ovat pettyneet saavutuksiin esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö myöntää, että kannatuksen putoaminen on psykologisesti iso tappio, vaikka alamäki pysähtyikin jo 9,9 prosenttiin.

”Emme ole enää aloitteleva puolue, joka saa myötätuntoääniä esimerkiksi opiskelijoilta”, Niinistö sanoo.

Puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoo, että puolueen kannattajat ovat arvostelleet puoluetta ”ihan oikeista asioista”.

”Tämänviikkoiset energiakysymykset ovat yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista asioistamme”, Sinnemäki myöntää.

Kirittävää on etenkin talouspolitiikassa, jossa vihreät ei ole onnistuneet vakuuttamaan ihmisiä, arvioi kansanedustaja Pekka Haavisto.

”Vaaleja ajatellen meillä on paljon petrattavaa esimerkiksi sosiaaliturvaan, työhön ja asumiseen liittyvissä asioissa”, Haavisto sanoo.

Vihreät on julkisuudessa hakeneet vastakkainasettelua demareiden kanssa. Moni kannattaja on kuitenkin enemmän kallellaan vasemmalle kuin oikealle. Eikö tässä sahata omaa oksaa?

”Meidän liikkuvat äänestäjämme valitsevat joko meidän tai useiden puolueiden välillä. Talouspolitiikan tekeminen taktikoiden olisi tästä syystä hyvin vaikeaa”, Sinnemäki sanoo.

Jotain vihreiltä kuitenkin puuttuu.Se jokin on karismaattinen mielipidevaikuttaja, joka toisi näkyvyyttä.

”Meillä on Oras Tynkkysen ja Jyrki Kasvin kaltaisia erinomaisia asiantuntijoita, mutta tarvitsemme myös rohkeita keskustelijoita ja mielellään eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Heli Järvinen voisi olla tällainen”, Haavisto pohtii.

vihreät  eduskuntavaalit 
Viite